V Pekingu sa začalo výročné zasadnutie čínskeho parlamentu

TA3 SITA
5.3.2016 09:22

Takmer 3000 delegátov diskutuje o vojenských výdavkoch či plánovanom hospodárskom raste krajiny. Zasadnutie čínskeho parlamentu, takzvaného Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, potrvá do 16. marca.

Námestie nebeského pokoja uzavreté

Výročné zasadnutie jednokomorového čínskeho parlamentu sa začalo ráno o 9.00 h miestneho času (2.00 h SEČ) v centre metropoly Peking neďaleko Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men), ktoré je pri tejto príležitosti pre verejnosť uzatvorené. Informovala o tom agentúra AP.

Takmer 3000 delegátov sa zhromaždilo v takzvanej Veľkej sále ľudu, čiže sídle parlamentu, aby v nasledovných dňoch diskutovali o vojenských výdavkoch či plánovanom hospodárskom raste krajiny. Zasadnutie čínskeho parlamentu, takzvaného Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, potrvá do 16. marca.

Ekonomická transformácia krajiny

Po odznení čínskej hymny vystúpil s úvodnou rečou čínsky premiér Li Kche-čchiang. Ten prisľúbil, že sa bude snažiť o ekonomickú transformáciu Číny. Zdôraznil pri tom najmä dva plány tamojšej vlády, a síce podporu internetizácie a elektronického obchodovania a tiež modernizáciu čínskych výrobných zariadení. Zároveň stanovil cieľ ekonomického rastu krajiny na rok 2016, ktorý by sa podľa jeho slov mal pohybovať v rozmedzí od 6,5 do 7 percent.

Premiér hovoril tiež o potrebe zlepšenia životného prostredia v celej krajine. Samotný Peking pritom ešte v piatok zahaľoval sivý opar a koncentrácia mikročastíc v priemere menších ako 2,5 mikrometra dosiahla na niektorých miestach metropoly vyše 400 mikrogramov na meter štvorcový, čo je 16-násobne viac než bezpečná úroveň odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok