Srbský prezident rozpustil parlament, krajinu čakajú predčasné voľby

TA3 ČTK
4.3.2016 15:38

Srbský prezident Tomislav Nikolić rozpustením parlamentu vyhovel žiadosti, ktorú mu zaslal premiér Aleksandar Vučić. Cieľom premiérovej žiadosti bolo získať od voličov nový, silný mandát, aby vláda mohla pokračovat v reformách a dokončit prístupové rozhovory Srbska s Európskou úniou.

Nikolić chce odozvu od občanov

Srbský prezident Tomislav Nikolič podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a vypísal predčasné parlamentné voľby. Ich termín určil na 24. apríla. "Je treba, aby bylo jasné, či sú občania pripravení až do konca podporit bolestné reformy, aby jedného dňa žili lepšie, alebo či existuje nejaká iná idea," prehlásil prezident Nikolić, keď oznámil rozpustenie Narodnej skupštiny a termín nových volieb.

Srbskí voliči išli k volebným urnám naposledy pred dvoma rokmi na jar a ďalšie riadne voľby mali nasledovať až v roku 2018. O predčasnom hlasovaní sa už špekuluje niekoľko mesiacov, pretože Vučićov kabinet je pod neustálou, ostrou kritikou opozície a premiér sa často sťažuje na "tlaky zvonka", ktoré mu podľa neho podrážajú nohy.

Cieľom reforiem je vstup do EÚ

Vláda, predovšetkým Vučićova Srbská pokroková strana, ktorej hlavným koaličným partnerom je Srbská socialistická strana, sa neustále teší veľkej podpore obyvateľov. A to aj napriek bolestným reformám ako je znižovanie penzií či platov.

Cieľom vládnych úsporných opatrení je stabilizovať štátne finance pred vstupom krajiny do Európskej únie, ktorá prístupové rozhovory so Srbskom začala v decembri 2015. Otvorené boli prvné dve kapitoly, ktoré sa týkajú finančnej kontroly a normalizácie vzťahov s Kosovom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok