Ukrajina nebude členom EÚ ani NATO najbližších 20-25 rokov, myslí si Juncker

TASR
4.3.2016 00:24

Ukrajina sa nestane členom Európskej únie alebo Severoatlantickej aliancie v období najbližších 20-25 rokov. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker to povedal počas svojho prejavu na politicko-spoločenskom podujatí v holandskom Haagu.

Ukrajina nebude členom EÚ ani NATO najbližších 20-25 rokov, myslí si Juncker
SITA/AP

Užšie vzťahy

Juncker v rámci príhovoru s názvom "Európska únia: zdroj stability v časoch krízy" pripomenul, že túžba mať užšie vzťahy s EÚ má pre Ukrajinu zásadný význam pri prekonávaní krízy, ktorá sa v tejto krajine začala koncom roka 2013, keď vypukli ľudové protesty na znak nesúhlasu s tým, že vtedajší režim odmietol uzatvoriť asociačnú dohodu s EÚ.

Asociačná dohoda sa medzitým stala skutočnosťou, je podpísaná a jej prvky sa zavádzajú do praxe. EÚ tiež spustila proces, ktorý povedie k odstráneniu vízovej povinnosti pre ukrajinských občanov. Najvyšší lídri Ukrajiny vyjadrili aj želanie vstúpiť do EÚ, čo však podľa Junckera nebude jednoduchý proces.

1_0a000002-c417-0cd5.jpg

Asociačná a obchodná dohoda

"Ukrajina sa určite nebude môcť stať členom EÚ, ale ani NATO, najbližších 20-25 rokov," upozornil šéf exekutívy EÚ. Jeho slová majú pre Holanďanov dôležitý význam, keďže ich v apríli čaká referendum o tom, či by Holandsko malo alebo nemalo odobriť dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody.

Referendum v Holandsku bude mať iba odporúčací charakter a nebude záväzné pre vládu, podľa politických analytikov však jeho úspech, čiže odmietnutie zbližovania medzi EÚ a Ukrajinou, bude možné považovať zároveň za úspech Ruska.

Juncker spresnil, že niektorí občania Holandska si mylne vysvetlili, že asociačná a obchodná dohoda medzi Bruselom a Kyjevom je prvý krok smerom k ukrajinskému členstvu v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok