Višňovského prijal v Prezidentskom paláci Andrej Kiska

TA3
3.3.2016 14:31

Vzápätí po tom, čo Ľubomír Višňovský ohlásil koniec svojej skvelej hokejovej kariéry, dostal pozvanie do prezidentského paláca.

Vďaka za celé Slovensko

Hoci Ľubomír Višňovský už ukončil svoju bohatú hokejovú kariéru, naďalej počúva otázky o tom, či si to so súťažným návratom na ľade nerozmyslí. Vo štvrtok sa ho na pokračovanie spýtal aj prezident SR Andrej Kiska, ale ani jemu sa nepodarilo úspešného obrancu zlomiť. Na slávnostnom prijatí mu preto poďakoval za príkladnú reprezentáciu a šírenie dobrého mena krajiny.

Prezident prijal Višňovského vo štvrtok predpoludním a niekoľko minút s ním podebatoval. "Stretol som sa s pánom Višňovským, aby som sa mu poďakoval v mojom mene, ale aj za celé Slovensko. Patrí medzi našu zlatú generáciu, ktorá nám, žiaľ, pomaly končí. Vždy sa mi na jeho hokeji páčilo, že som nevedel, či je pri svojej ofenzívnej povahe vlastne obranca alebo útočník. Som veľmi rád, že zostáva doma, chce pomôcť nášmu hokeju a športu na Slovensku celkovo. Držím mu palce v jeho projektoch," povedal Andrej Kiska.

Tridsaťdeväťročného beka pozvanie do Prezidentského paláca potešilo a spoločné stretnutie mu bude pripomínať spomienkový predmet. "Pokým je o mňa záujem, ešte k tomu od hlavy štátu, rád prijmem pozvanie. Teší ma, že som s ním mohol niekoľko minút 'pokecať', je to veľmi príjemný človek. Daroval som mu dres Slovana Bratislava s číslom sedemnásť a dúfam, že naň bude v dobrom spomínať. Na oplátku som dostal fotku s podpisom a poďakovanie," prezradil Višňovský, ktorý prebral s Kiskom napriek krátkemu času veľa vecí. "Všetko od športu k politike, rozobrali sme to narýchlo a mali rovnaký názor."

Bývalý dlhoročný obranca NHL a majster sveta z roku 2002 sa o návšteve prezidenta dozvedel len v stredu. Musel tomu prispôsobiť aj svoj program. "Za krátky čas od konca sezóny som stihol absolvovať dva tréningy. Dnes som mal ale menšie problémy s chrbtom, preto som všetko vypustil. Ráno som si dal raňajky, deti som však nestihol vystrojiť, pridlho som ležal v posteli. Potom som si ožehlil nohavice a prišiel som sem," dodal s úsmevom.

Končí definitívne

Ľubomíra Višňovského nezdobilo na ľade len skvelé hokejové myslenie, ale aj charizmatická povaha. Hokeju obetoval celý svoj život, no pre pretrvávajúce zdravotné problémy sa musel so svojím pracovným koníčkom rozlúčiť. Na rade je povolanie vzorného otca a športovca-dôchodcu. "V prvom rade sa chcem venovať deťom, chodiť so synom na tréningy, s malou zasa na tanečnú. Viac začnem podporovať svoj projekt, hoci už veľa ľudí na tom dlhšiu dobu pracuje. Pomaly sa posúvame vpred. Mám aj iné projekty v hlave, možno sa mi podarí zorganizovať nejaký benefičný zápas na rozlúčku," ozrejmil.

Kariéru ukončil len minulú sobotu po poslednom dueli Slovana Bratislava v play off KHL a odvtedy je pod paľbou jednej a tej istej otázky. "Každý sa ma pýta, či som definitívne skončil a každý dostáva rovnakú odpoveď. Rád by som ďalej hral a pokračoval, pretože ma to baví. Pocity na ľade boli neopísateľné, veľký adrenalín, ktorý ma napĺňal. Zdravie je ale len jedno. Mám veľké zdravotné problémy, a preto som musel skončiť," dodal Višňovský.

Rovnakú otázku mu okrem prezidenta SR položil aj Miroslav Šatan, ktorý v stredu zverejnil predbežnú 16-člennú súpisku Tímu Európy pre Svetový pohár. "Aj on sa ma spýtal, či skutočne končím, vraj má ešte voľné miesto. Povedal som mu, že je to definitívne, ale rád ho prídem pozrieť. Sledoval veľmi veľa zápasov a myslím si, že vybral tie najlepšie mená. Verím, že pôjdu ďaleko," konštatoval Višňovský. Okrem svojho projektu hokejovej prípravky si nájde čas aj na partiu starých kamarátov, s ktorými sa v rekreačnom tempe stretne na ľade. "Pôjdem sa raz za čas spotiť, potom mi bude lepšie chutiť pivo. Teším sa teraz na takéto akcie," dodal s úsmevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok