Slovensko láka Maďarov na vyššie platy, chýbajú nám vraj pracovné sily

TASR
2.3.2016 11:16

Kým pred niekoľkými rokmi chodili pracovať do Maďarska občania Slovenskej republiky, zdá sa, že nadnes sa v cezhraničnom zamestnávaní trend obrátil.

Slovensko láka Maďarov na vyššie platy, chýbajú nám vraj pracovné sily
SITA/Radoslav Maťaš

Výhodné podmienky a vyšší plat

Na Slovensku pracujú masy zamestnancov z Maďarska, ponúkajú im výhodné pracovné podmienky a vyšší plat, píše maďarský server penzcentrum.hu. V poslednom čase sa objavuje stále viac informácií o tom, že slovenskí sprostredkovatelia hľadajú maďarskú pracovnú silu pre automobilové a elektrotechnické firmy, konštatoval server. V prvom rade oslovujú zamestnancov v okolí prihraničných miest Györ, Komárom, Ostrihom a Tata.

Nedávno napríklad v Györi ponúkali pracovné miesta vo výrobe automobilov a elektrotechniky, pričom ponúkali mesačný plat 265.000 forintov (854,40 eura), ubytovanie zdarma, prípadne preplatenie cestovného. Okrem toho aj príspevok na stravovanie.

Skúsenosti, odbornosť a vzdelanie

PR manažér servera Workania.hu János Ficza pre penzcentrum.hu uviedol, že aj na Slovensku je výrazný nedostatok pracovnej sily, pritom maďarskí zamestnanci z uvedených odvetví majú vhodné vzdelanie, skúsenosti i odbornosť. "Príchodom novej automobilky zhruba 60 km od maďarských hraníc (Nitra) táto tendencia bude ešte výraznejšia," dodal Ficza.

Penzcentrum.hu poznamenáva, že zamestnanec v automobilovom a elektrotechnickom priemysle na Slovensku si v porovnaní s Maďarskom odnesie domov viac v priemere takmer o 160 eur. Vyššie mzdy v Maďarsku v porovnaní so slovenskými sú iba na inžinierskych pozíciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok