V Bulharsku vraj môžete natankovať pohonné hmoty od Islamského štátu

TASR
1.3.2016 09:20

Bulharský denník Trud napísal, že na niektorých čerpacích staniciach v Bulharsku sa predávajú pohonné hmoty - benzín i motorová nafta - vyrobené extrémistickou organizáciou Islamský štát.

V Bulharsku vraj môžete natankovať pohonné hmoty od Islamského štátu
SITA/AP

Zdroj v colnej správe

V súvislosti s týmto podozrením začali príslušníci policajnej jednotky pre boj s organizovaným zločinom a agenti tajnej služby rozsiahle prehliadky na čerpacích staniciach v Sofii a ďalších 15 regiónoch.

Situáciu sledujú celkovo na viac ako 150 miestach predaja pohonných hmôt, napísala agentúra TASS s odvolaním sa na Trud. Denník, ktorý sa vo svojom článku odvoláva na dobre informovaný zdroj v colnej správe, poznamenal, že tajné služby sa zatiaľ odmietli vyjadriť k podozreniam, že v Bulharsku sa predávajú pohonné hmoty vyrobené Dáišom.

Trud vysvetlil, že podnetom na spustenie previerok pôvodu pohonných hmôt predávaných na niektorých čerpacích staniciach v Bulharsku boli družicové snímky získané z Ruska a USA, na ktorých základe sa podarilo odhaliť sieť ilegálnych dodávok benzínu do Bulharska.

Kontraband má nízku kvalitu

Do prístavov vo Varne a Burgase sa benzín a dieselové palivo dopravovali tankermi. Podľa oficiálnych potvrdení pohonné hmoty pochádzajú zo skladu v Grécku a sú zásielkou v rámci vnútorného trhu EÚ.

Elektronické systémy kontroly námornej dopravy však zaznamenali, že pred plavbou do Grécka a Bulharska sa tankery zastavili v siedmich tureckých prístavoch v Čiernom a Stredozemnom mori. Predpokladá sa, že práve tam boli natankované pohonné hmoty vyrobené Islamským štátom.

Bulharský denník tvrdí, že tento kontraband má nízku kvalitu a nezodpovedá normám EÚ, pričom zastávka tankerov v Grécku je nutná len na to, aby náklad získal príslušné doklady.

Rusko už dlhší čas tvrdí, že Turecko kupuje ropu od militantov, pričom aktívnym v tomto biznise je i vedenie krajiny vrátane rodiny prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Tri trasy

Rusko má tiež k dispozícii družicové snímky, ktoré zachytávajú cisternové nákladné autá, ako prekračujú sýrsko-turecké štátne hranice. Pozná aj tri trasy, ktorými sa ropa zo Sýrie dopravuje do Turecka.

Práve týmito skutočnosťami Rusko začiatkom decembra 2015 zdôvodňovalo nutnosť pokračovať v náletoch v Sýrii a ničiť počas nich ropnú infraštruktúru Dáišu.

Náčelník operačného oddelenia generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj svojho času uviedol, že "podľa najskromnejších odhadov príjmy teroristov z nezákonného obchodovania s ropou predstavovali nie menej ako tri milióny dolárov denne. Po našich náletoch sa príjmy znížili na 1,5 milióna dolárov denne."


Na nutnosť preťať kanály, ktoré Dáišu umožňujú získavať príjmy z predaja ropy, upozorňujú aj USA a ich spojenci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok