Tisíce demonštrantov protestovalo v Londýne proti systému Trident

TA3 TASR
28.2.2016 07:03

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v uliciach Londýna proti modernizácií programu jadrových rakiet Trident. Usiluje sa o ňu vláda premiéra Davida Camerona. Podľa organizátorov prišlo na Trafalgarské námestie asi 60 tisíc ľudí a akciu označili za "najväčšiu za jednu generáciu".

Ulicami Londýna kráčali tisícky demonštrantov, protestujúcich proti ďalšej existencii britského obranného systému Trident, založenom na ponorkách s atómovými hlavicami. Uviedla to agentúra AP. Podľa demonštrantov šlo o najväčší protest proti atómovým zbraniam v Británii za posledných 20 rokov.

Systém Trident - najdrahšia a najmocnejšia zložka britskej armády - bol navrhnutý počas studenej vojny na odstrašenie Sovietskeho zväzu od útoku. Do praxe sa zaviedol až v roku 1994. Rozhodnutie o ďalšom osude technicky už zastaranej flotily ponoriek by malo byť známe tento rok. Konzervatívna vláda premiéra Davida Camerona však už oznámila, že podporuje návrh na modernizáciu ponorkovej flotily a má v pláne ju posilniť novými strojmi.

Podľa ministerstva obrany budú nové ponorky súhrnne stáť približne 31 miliárd britských libier, pričom majú byť zakúpené v rámci 20-ročného programu. Na tento účel má byť zároveň vyčlenených ďalších 10 miliárd libier ako rezerva pre možný budúci nárast nákladov. Obhajcovia systému tvrdia, že Trident je nevyhnutný pre národnú bezpečnosť Veľkej Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok