Predstavili znepokojivo reálneho robota. Atlas úspešne čelí aj šikane

TA3
27.2.2016 20:57

Firma Boston Dynamics sa svojimi robotmi preslávila. Mimoriadne životaschopné stroje šokujú živočíšnymi pohybmi a zaujali aj armádu, ktorá ich štedro dotovala. Spoločnosť teraz ukázala Atlasa, robota novej generácie. Zvládne to, čo žiaden pred ním.

Predstavili znepokojivo reálneho robota. Atlas úspešne čelí aj šikane
YouTube/Boston Dynamics

Nový triumf robotickej firmy

A sme v....“ Aj takéto boli prvé reakcie na sociálnych sieťach, kde sa v tomto týždni rozšírilo nové video od spoločnosti Boston Dynamics, ktorá patrí Googlu.

Milovníci popkultúry okamžite prirovnávali novovyvinutého robota Atlasa k smrtiacim strojom z filmov o Terminatorovi, či k „automatonom“ z hernej série Fallout. Hoci to diskutéri nemyslia úplne vážne, faktom je, že vyspelosť robota na videu vyvoláva určité znepokojenie.

Humanoidný robot s dvomi nohami ukázal poriadnu odolnosť. Pri testovaní sa musel podrobiť nielen úlohám, pri ktorých sa boril ťažkým terénom, prenášal škatule, ale čelil aj postrkovaniu.

Šikana robota človekom

So svojimi 170 centimetrami a 80 kilogramami Atlas výrazne prekonal svojho predchodcu, ktorý bol len o trocha vyšší, ale zato dvojnásobne ťažký. Staršia verzia mala problémy so stabilitou a nedokázala sa samostatne pohybovať. Pôvodný Atlas uviazaný na externý zdroj nabíjania bol hlučný a aj jeho výzor nebol príťažlivý. Nová verzia je pohyblivejšia a aj krajšia.

Hladkosť pohybu robí z tohto humanoidného robota jednotku vo svojej kategórii. Atlas vie to, čo nedokázal žiaden robot pred ním - vie sa postaviť na nohy po tom, ako ho úderom zrazili k zemi.

Aby inžinieri ukázali, čoho všetkého je schopný, na videu ho „šikanovali“. Atlasa strkali hokejkou a on sa popri tom snažil plniť svoje povinnosti. Účelom tvrdého zaobchádzania bolo ukázať správanie sa robota v neočakávaných situáciách. "Pre systém je veľmi ťažké odpovedať, keď robot dostane zrazu veľký zásah, nazývame to impulz," vysvetlil profesor robotiky Ken Goldberg. Atlasove reakcie sú pôsobivé aj z toho hľadiska, že úder ide priamo do centra jeho ťažiska.

Telo posiate senzormi

Konštruktérska firma Boston Dynamics informovala o vylepšených funkciách len stručne. Atlasa napája batéria a na navigáciu slúži systém Lidar, ktorý používa odrazený laserový lúč k vytvoreniu si predstavy o teréne. Stereosenzor je umiestnený v hlave a senzory v končatinách pomáhajú eliminovať riziko prevrátenia sa. Dalo by sa povedať, že celé Atlasovo telo je posiate senzormi, pričom niektoré zrejme rozpoznávajú QR kódy na dverách či škatuliach.

Hlavné vylepšenie, ktoré zásadne prispelo k stabilite a pružnosti, spočíva v nohách. "Na vytvorenie nôh sme použili 3D tlač, takže pohon a hydraulické vedenie je vložené do štruktúry a nie je oddelenou zložkou. Vyvinuli sme tiež vlastné servoventily, ktoré sú výrazne menšie a ľahšie ako pri tých, ktoré sa používajú v letectve a ktoré sme používali predtým," povedal Marc Raibert, zakladateľ Boston Dynamics.

Zatiaľ potrebuje inštruktáž

Robot nemá problém s rovnováhou ani pri teste na snehu. Aj keď zakopne, rýchlo opäť nájde rovnováhu. Otázkou je, nakoľko je tento humanoidný robot autonómny a ktoré akcie vykonáva sám. Raibert vysvetlil, že pri testoch v exteriéri človek riadil robota prostredníctvom rádia a robot zároveň využíval Lidar a stereosenzory na prispôsobenie sa terénu. Scény s lepenkovou škatuľou boli viac autonómne.

V portfóliu Boston Dynamics je niekoľko robotov, ktoré upútali svojou agilnosťou. Štvornohé roboty LS3 a BigDog už testovala armáda, ale pre hlučnosť sa projekt zatiaľ utlmil. Podobne ako mnoho iných startupových projektov zameraných na robotiku, americká firma dostala štedré dotácie. Vládne investície vrcholili v roku 2012 a 2013, kedy prišli desiatky miliónov od armády, námorníctva a Agentúry pre výskum pokročilých obranných projektov (DARPA).

Firma si dlhodobo kladie za cieľ vytvoriť robotov, ktoré by mali „pohyblivosť, obratnosť, vnímanie a inteligenciu porovnateľnú s ľuďmi a zvieratami, alebo ju dokonca prekonali.“ Atlas ďalším krokom pri napĺňaní tohto plánu. Ako poznamenávajú niektorí komentátori, snáď si roboti šikanu nezapamätajú a v budúcnosti nám ju nevrátia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok