Rusi sa pripravujú na dobývanie Arktídy, stavajú lodenice na ľadoborce

ČTK
25.2.2016 14:00

Rusko začalo v blízkosti prístavu Vladivostok na Ďalekom východe budovať lodenice určené na stavbu veľkotonážnych plavidiel ako sú tankery a ľadoborce. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa o tom informovala agentúra AFP.

Rusi sa pripravujú na dobývanie Arktídy, stavajú lodenice na ľadoborce
SITA/AP

Honba za nerastným bohatstvom

S pomocou nových lodí chce Moskva začať intenzívnejšie skúmať a využívať nerastné bohatstvo v časti Arktídy, na ktorý si robí nárok.

Lodenice sa teraz začínajú budovať v meste Boľšoj Kameň v ruskom Prímorskom kraji, asi 30 kilometrov od prístavu Vladivostok. Budú sa špecializovať na výrobu lodí s výtlakom nad 350.000 ton a prvé z nich by sa tu mali začať stavať v roku 2020, s úplným dokončením lodenice sa počíta v roku 2024.

Podľa agentúry AFP ale môžu harmonogram ovplyvniť nielen veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky a s nimi spojené problémy s logistikou, ale aj ekonomické ťažkosti Ruska v súvislosti so sankciami.

Posilnenie vojenskej prítomnosti

Rusko vlani odovzdalo OSN žiadosť, v ktorej si robí nároky na časť Arktídy bohatej na nerasty. Ide o plochu s rozlohou 1,2 milióna kilometrov štvorcových, ktorá je podľa Moskvy súčasťou ruského kontinentálneho šelfu.

Nerastné bohatstvo Arktídy, kde sa môže skrývať až štvrtina svetových zásob ropy a zemného plynu, chce ale skúmať tiež Kanada, Spojené štáty, Nórsko a Dánsko.

Rusko OSN o časť Arktídy prvýkrát požiadalo v roku 2002, ale pre nedostatok argumentov mu organizácia žiadosť vrátila. V poslednej dobe tiež Rusko posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde.

arktida_0a000002-be93-c1f8.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok