Nemecko do piatich rokov očakáva vyše tri a pol milióna migrantov

ČTK
25.2.2016 11:21

Nemecká vláda očakáva, že do roku 2020 príde do Nemecka celkovo 3,6 milióna migrantov. S odvolaním sa na interné odhady tamojšieho ministerstva hospodárstva to napísal nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Nemecko do piatich rokov očakáva vyše tri a pol milióna migrantov
SITA/AP

Ekonomické prebytky na pokrytie starostlivosti

Odhad je založený na počte žiadateľov o azyl, ktorí do Nemecka prišli vlani a ktorých množstvo dosiahlo podľa oficiálnych údajov 1,1 milióna. Ministerstvo hospodárstva na základe tohto údaja "zostavilo interný, čisto technický odhad migrácie v spolupráci s ostatnými vládnymi úradmi," napísal nemecký denník. Úrad predpokladá, že ročne by do Nemecka malo doraziť asi pol milióna utečencov, počty sa môžu z roka na rok líšiť.

Ministerstvo financií pre očakávané pokračovanie utečeneckej krízy odmieta požiadavky ostatných úradov na zvýšenie výdavkov, hoci Nemecko vlani hospodárilo s rekordným prebytkom 19,4 miliardy eur. Minister financií Wolfgang Schäuble podľa Süddeutsche Zeitung napísal dôverný list kolegom vo vláde, v ktorom oznámil, že všetky prebytky krajiny vložia do pokrytia nákladov na starostlivosť o utečencov v Nemecku a na pomoc v krízových oblastiach, ktorá by mala utečencov odradiť od cesty do Európy.

Nemecku hrozí deficit

Nemecko sa snaží udržať rozpočet bez vytvárania deficitov, podľa odborníkov sa mu to ale pre utečeneckú krízu v najbližších rokoch nemusí dariť. V pripravovanom rozpočte na budúci rok chce Schäuble vyčleniť na riešenie utečeneckej krízy 10,7 miliardy eur, do roku 2020 táto suma môže vzrásť až na 20 miliárd eur, podotýka Süddeutsche Zeitung.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej politika otvorených dverí je vystavená kritickým výhradám, v poslednej dobe sľubuje, že jej vláda je pripravená prúd migrantov výrazne obmedziť. K dramatickému zníženiu počtu migrantov prichádzajúcich na európsky kontinent vyzval aj Schäuble. Ak sa tak nestane, hrozí podľa neho, že Európa ich nápor nezvládne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok