Vírus zika už aj na Slovensku? Hospitalizovali prvú pacientku

TA3 ČTK TASR
25.2.2016 13:28

Nebezpečný vírus zika, ktorý sa nekontrolovateľne šíri po svete, je možno aj na Slovensku. V Prešove hospitalizovali prvú pacienku s podozrením na toto ochorenie. Vírus už dorazil do Česka, kde ohlásili prvé dva prípady.

Pricestovala z Južnej Ameriky

Pacientka, ktorú v stredu 24. februára hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove a odobrali jej vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika, je v stabilizovanom stave. Má sa dobre a jej klinický stav sa zlepšuje. Informovala o tom popoludní primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, kde mladú ženu prijali.

„Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Vzhľadom na to, že pricestovala z Južnej Ameriky, napadlo nás, či môže ísť o prípad ochorenia vírusom Zika, ktorý zatiaľ na Slovensku zaznamenaný a dokázaný nebol. Pacientku sme hospitalizovali, odobrali sme materiál na vyšetrenie na dôkaz vírusu. Tento materiál sme poslali do referenčného laboratória, ktorý sa nachádza v Hamburgu,“ uviedla primárka. Výsledky by mali byť známe v priebehu niekoľkých dní. Presný dátum primárka nevedela určiť.

Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ide o štandardné opatrenia, ktoré v práci s infekčnými pacientmi používajú stále. Podľa Špilákovej ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, je prenosné buď sexuálnym stykom, alebo krvnou transfúziou. Vzduchom sa vírus neprenáša.

Poštípal ju komár

Pacientka si neželá žiadnu medializáciu. Primárka uviedla, že ide o slovenského občana. Vrátila sa na Slovensko po mesačnom pobyte v Južnej Amerike. Počas tohto obdobia časť svojho pobytu strávila v džungli, kde v jej prípade došlo k poštípaniu komármi.

Po príchode na vyšetrenie sa u mladej ženy prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom Zika. Podľa slov Špilákovej diagnostika infekčných ochorení je veľmi dôležitá aj z epidemiologického hľadiska. „Toto je presne tento prípad. Pacientka je v dobrom klinickom stave, ale potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná, alebo nie,“ uviedla primárka.

Ako dlho bude žena hospitalizovaná, závisí od jej klinických príznakov. Doterajšie zistenia hovoria, že ide o ľahké ochorenie s ľahkým priebehom. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Jej prepustenie závisí predovšetkým od výsledkov, ktoré prídu z Nemecka.

Liek neexistuje

Prvé dva prípady vírusu zika v Česku potvrdili u muža a ženy. Ide o turistov, ktorí sa vrátili z rizikových oblastí. Muž pobýval na Martiniku, žena v Dominikánskej republike. Žena nie je tehotná, takže nehrozí riziko pre plod. Obaja mali príznaky podobné chrípke, liečia sa ambulantne. Na tlačovej konferencii to oznámil český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček.

Vírus sa spája s narodením detí s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom v Latinskej Amerike. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pre vírus zika celosvetový stav núdze. Vírus prenáša komár, ktorý v Česku nežije. Choroba sa podobá chrípke, liek na ňu nie je. Medzi ľuďmi sa šíri zrejme z matky na plod, možno aj pohlavným stykom.

Vírus prvýkrát zaznamenali už v roku 1947 v Ugande, aktuálna nákaza sa objavila vlani na jeseň v Brazílii. Neskôr sa rozšírila do ďalších latinskoamerických krajín, a následne aj do Európy. Všetci pacienti sa ale nakazili v Latinskej Amerike.

Problém pre tehotné ženy

Hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta oznámil, že základné informácie o nákaze vírusom zika a postupe pri podozrení na ňu dostali všetky zdravotnícke zariadenia v Česku.

Vírus predstavuje problém hlavne u tehotných žien. Bolo zaznamenané, že vírus zastavuje rast mozgu plodu. Lekári ale upozorňujú, že poškodenie mozgu ľudských plodov v súvislosti s vírusom zika neboli dosiaľ potvrdené klinickou štúdiou.

České ministerstvo zahraničia už v decembri varovalo pred výskytom vírusu v Brazílii a Kolumbii, neskôr upozornenie rozšírilo na celý región Latinskej Ameriky. Občanom v tejto oblasti úrady doporučili chrániť sa pred bodnutím hmyzu a tehotné či ženy, ktoré sa chystajú otehotnieť, by do krajín Latinskej Ameriky vôbec nemali cestovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok