Dohodu o prímerí v Sýrii ocenili Putin, Obama i Pan Ki-mun

TA3 TASR
22.2.2016 22:44

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun privítal dohodu o ukončení nepriateľských akcií v Sýrii, ktorú oznámili Rusko a USA. Zdôraznil, že dohoda o prímerí bude významným krokom vpred, pokiaľ sa dodrží.

Koniec utrpenia?

Dohoda je podľa Pan Ki-muna prvým krokom smerom k udržateľnému prímeriu a prispieva k podmienkam, ktoré umožnia obnovenie vyjednávania. Generálny tajomník OSN sa ďalej domnieva, že pre Sýrčanov je to dlho očakávaný signál nádeje, že po piatich rokoch konfliktu môže nastať ukončenie ich utrpenia, čo bolo doteraz v nedohľadne. Pan Ki-mun zároveň varoval, že na realizáciu zmienenej dohody treba ešte vynaložiť veľa práce.

Päťstranový dokument obsahujúci znenie dohody zverejnilo  americké ministerstvo zahraničných vecí. V dohode však ostávajú stále otvorené otázky jeho uplatňovania a možnosti reakcie v prípade porušenia, upozorňuje agentúra AP. 

O najnovšie dohodnutom prímerí v Sýrii, ktoré má vstúpiť do platnosti v sobotu 27. februára, krátko pred jeho oznámením telefonicky rokovali prezidenti USA a Ruska, Barack Obama a Vladimir Putin, uviedol Biely dom. Rozhovor sa konal na Putinov podnet, píše AP.
Šéf Bieleho domu dohodu privítal, Putina však upozornil, že sýrska vláda, ako aj opozičné skupiny ho teraz musia dodržať.

Výsledok intenzívnej spolupráce

Prímerie v Sýrii dohodnuté s USA je "skutočným krokom k zastaveniu krviprelievania", povedal na adresu tohto kroku Putin vo vystúpení vysielanom v ruskej televízii. Putin dohodu vykreslil ako výsledok intenzívnej spolupráce medzi Američanmi a Rusmi, ktorá by podľa jeho slov mala ísť svetu príkladom v boji proti terorizmu.

Moskva bude podľa Putina na jej implementácii pracovať so sýrskou vládou a od USA očakáva, že urobí to isté s opozičnými skupinami, ktoré podporuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok