Druhým vybavoval slobodu, sám ju stratil. Odsúdili Černákovho advokáta

TA3 SITA
22.2.2016 16:38

O treste pre Daniela Maukša rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Uznal ho vinným z prijímania státisícových úplatkov, za ktoré vybavil prepustenie z väzby viacerým odsúdeným.

Sedem rokov v base

Na trest sedem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tis. eur) odsúdil samosudca Špeciálneho súdu v Banskej Bystrici advokáta Daniela Maukša, obžalovaného za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby a výkonu trestu. Ďalším trom obžalovaným sudca vymeral po osemnásť mesiacov nepodmienečne. Ide už o druhý rozsudok v tejto veci a nie je právoplatný, pretože prokurátor i obžalovaní využili právo vyjadriť sa v zákonnej lehote. Maukš je bývalý obhajca údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka.

Prvý rozsudok vo veci padol 22. októbra 2008. Podľa neho sa advokát v októbri 2004 dohodol so sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslavom M., že za úplatok, o ktorý sa rozdelia, sudca prepustí z väzby obvinených Slavomíra S. a Petra Sch. Advokát so sudcom, ktorý v novembri 2005 zomrel na infarkt, mal vybaviť prepustenie z väzby aj pre trojicu obvinených z Liptova. Advokát od obvinených žiadal od 3 319 eur do 13 278 eur.

Za korupciu odsúdili Maukša na osem rokov odňatia slobody a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tis. eur). Po dva roky tiež nepodmienečne dostali aj traja spoluobžalovaní, ktorí úplatky dávali. Obžalovaní korupciu popreli a odvolali sa. Najvyšší súd v decembri 2010 ich odvolanie zamietol a prvostupňový verdikt potvrdil. Maukša vzal hneď do výkonu trestu.

Rozsudok vyhlásili bez obžalovaných

Obžalovaní však využili možnosť na mimoriadny opravný prostriedok a podali dovolanie. Najvyšší súd im vyhovel, Maukša prepustil z výkonu trestu a prípad vrátil na doplnenie dokazovania. V rámci nového procesu sa súd však zaoberal aj ďalšou obžalobou na Maukša za korupciu. Prokurátor mu kladie za vinu, že od Ladislava Šarköziho staršieho vo februári 2005 zobral úplatok 70-tisíc korún (2 323 eur). Za to s kamarátom sudcom mal Maukš vybaviť podmienečné prepustenie z výkonu trestu Ladislava Šarköziho mladšieho, čo sa aj stalo.

Nový rozsudok vo veci tak pre Maukša obsahoval korupciu podľa pôvodnej i novej obžaloby. U trojice spoluobžalovaných ostali skutky pôvodné. Vzhľadom na odstup času od skutku v roku 2004, v novom rozsudku súd uložil pre Róberta Sch. z Brezna a manželov Danušu a Hilmiho B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš o štvrtinu nižšie tresty. To znamená, že pôvodné dvojročné nepodmienečné tresty odňatia slobody znížil na osemnásť mesiacov.

U obžalovaného advokáta Maukša zníženie trestu o štvrtinu neprichádzalo do úvahy vzhľadom na prípad Ladislava Šarköziho. Sudca u advokáta ponechal i pôvodný peňažný trest päťstotisíc korún (16,6 tis. eur). Vyhlásenie najnovšieho rozsudku sa uskutočnilo bez obžalovaných. Maukš má pozastavený výkon obhajoby. Stíhajú ho aj v prípade vraždy Mariána Karcela, svedka z kauzy údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok