Odmena za zabitie spisovateľa Rushdieho sa zvýšila. Vyskladali sa na ňu médiá

ČTK
22.2.2016 11:39

Odmena za zabitie indicko-britského spisovateľa Salmana Rushdieho, na ktorého zavraždenie v roku 1989 vyzval niekdajší iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní, sa z pôvodných troch miliónov dolárov zvýšila o 600.000 dolárov.

Odmena za zabitie spisovateľa Rushdieho sa zvýšila. Vyskladali sa na ňu médiá
SITA/AP

Fatva na zavraždenie autora

Dodatočné peniaze novo prisľúbilo 40 iránskych štátnych médií, okrem iného aj tlačová agentúra Fars, ktorá o ponuke na svojom webe informovala. Chomejní na Rushdieho kvôli jeho knihe Satanské verše uvalil 15. februára 1989 fatvu, ktorá vyzýva na zavraždenie autora.

Irán tiež vypísal finančnú odmenu pre toho, kto tento náboženský dekrét naplní. Iránske štátne médiá najnovšie spoločne ponúkli ďalšie peňažné bonusy. Agentúra Fars, ktorá je napojená na revolučné gardy, prispela sumou približne 30.000 dolárov. Britský denník The Independent poznamenal, že vyhlásenie iránskych médií sa zhoduje s výročím fatvy.

Odpadlíka od viery môžu trestať

Bývalý iránsky reformátorský prezident Mohammad Chátamí v roku 1998 presadzoval, aby Irán upustil od vykonania fatvy. Právo zrušiť ju však má len jej autor, ktorý medzitým zomrel. Jeho nástupca Alí Chameneí vyhlásil, že Rushdie je odpadlík od viery a môže byť beztrestne zabitý.

O stálej platnosti fatvy vlani informovalo iránske ministerstvo kultúry. Fatva sa netýka iba Rushdieho, ale všetkých, ktorí sa na vydaní knihy podieľali. Rushdie zostáva nažive, ale napríklad japonský prekladateľ jeho knihy bol zavraždený. Jeho taliansky kolega a nórsky vydavateľ boli po napadnutí zranení. V Turecku dav podpálil hotel, v ktorom býval tamojší prekladateľ - pri tragédii zomrelo 37 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok