K hraniciam Macedónska prišlo vyše 4000 migrantov, chcú ďalej do Európy

ČTK
22.2.2016 11:14

Do aténskeho prístavu Pireus prišlo viac ako 4000 migrantov zo severu Grécka, kde chceli prejsť cez macedónsku hranicu ďalej do strednej a západnej Európy.

Macedónsko kontroluje hranice

Macedónsko podľa agentúry DPA uzavrelo hranice pre migrantov z Afganistanu a púšťa ďalej len utečencov zo Sýrie a Iraku. Macedónci tento krok zdôvodnili údajným obdobným rozhodnutím Srbska.

Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v televízii povedal, že viac ako päť tisíc ľudí čaká na gréckej strane macedónsko-gréckych hraníc a nevedia, kedy a či ich pustia ďalej. Podľa gréckeho ministra správanie Macedónska nie je v súlade s dohodami z nedávneho summitu EÚ. Tam sa dohodli, že do nového summitu začiatkom marca zostanú hranice pre utečencov z Iraku, Sýrie a Afganistanu na balkánskej ceste otvorené.

Počet utečencov opäť stúpa

Od začiatku roka v Macedónsku zaznamenali viac ako 83.000 migrantov. Len asi 20 z nich požiadalo o azyl v tejto balkánskej krajine. Macedónsko začala už od polovice novembra na svoje územie púšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú z krajín sužovaných vojnovými konfliktami. Ostatných, ktorých označuje za "ekonomických migrantov", pohraničná polícia do zeme nevpúšťa.

Počet migrantov prúdiacich na grécke ostrovy v Egejskom mori v poslednom týždni opäť zosilnel. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov sa minulý týždeň len za dva dni na grécke ostrovy dostalo 4600 a 4800 utečencov, čo je viac ako dvojnásobok denného priemeru, ktorý sa od začiatku roka pohyboval okolo 1740 ľudí. S novo zvýšeným množstvom tak počet prichádzajúcich migrantov vo februári vyskočil na 27.555. Vlani vo februári Grécko zaznamenalo 2783 utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok