Bližšie k vesmírnej turistike, Virgin Galactic predstavila nový SpaceShipTwo

ČTK TASR
20.2.2016 15:19

Druhý raketoplán SpaceShipTwo spoločnosti Virgin Galactic britského miliardára Richarda Bransona prvýkrát verejne predstavili v Kalifornii. Informovala o tom agentúra Reuters. Prvé vesmírne plavidlo SpaceShipTwo sa v októbri 2014 zrútilo pri testovacom lete v kalifornskej púšti.

Krstili fľašou mlieka

Slávnostné predstavenie lode sa uskutočnilo na kozmodróme v Mohavskej púšti v Kalifornii, ktorý tu firma Virgin Galactic vybudovala. Raketoplán pokrstila Bransonova ročná vnučka fľašou mlieka. Nový raketoplán pripomína dizajnom i rozmermi malé súkromné lietadlá a je na nerozoznanie od havarovaného modelu SpaceShipTwo pomenovaného VSS Enterprise.

"Spoločne môžeme sprístupniť vesmír, o čom sa nám predtým len snívalo. Môžeme tým priniesť pozitívne zmeny aj na Zem," vyhlásil 65-ročný Branson pochádzajúci z Veľkej Británie.

Spoločnosť po nehode v roku 2014, pri ktorej zahynul jeden z pilotov, oznámila, že bude v kozmickom vývoji a letoch do vesmíru pokračovať. Vyšetrovanie amerických úradov ukázalo, že za pádom stojí predčasné spustenie funkcie pre zostupný manéver.

1_0a000002-bb7f-c0c8.jpg

Letieť chce aj DiCaprio

Virgin Galactic plánuje, že s loďou SpaceShipTwo, ktorá je takmer rovnaká ako raketoplán zničený 31. októbra 2014, bude organizovať turistické lety do vesmíru.

Plavidlo pre dvoch pilotov a šesť pasažierov bude do výšky zhruba 15 kilometrov vynášať lietadlo WhiteKnightTwo. Po odpútaní SpaceShipTwo zapáli raketové motory a vstúpi do kozmického priestoru.

O tento turistický let, ktorý vyjde na 250.000 dolárov na osobu, prejavilo záujem už takmer 700 ľudí vrátane prominentov ako sú herec Leonardo DiCaprio či kanadský spevák Justin Bieber. Najprv ale raketoplán čaká séria testovacích letov.

2_0a000002-bb80-41b7.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok