Rusko navrhlo rezolúciu k Sýrii, ktorá má posúdiť pozemnú operáciu

ČTK TA3
20.2.2016 07:19

Rusko požiadalo Bezpečnostnú radu OSN, aby vyzvala na rešpektovanie sýrskej zvrchovanosti, na zastavenie cezhraničného ostreľovania sýrskeho územia a aby odmietla snahy o usporiadanie zahraničnej pozemnej operácie v Sýrii.

Návrh rezolúcie, ktorý Moskva vypracovala, koloval medzi členmi Rady. Ide o reakciu na nedávne kroky Turecka, ktoré pozemnú ofenzívu v susednej krajine nevylúčilo. Turecko ale v dokumente konkrétne spomenuté nie je, uviedla agentúra Reuters.

V návrhu sa okrem iného píše, že Bezpečnostná rada vyjadruje "hlboké znepokojenie nad správami o vojenských aktivitách, ktorých cieľom je začať zahraničnú pozemnú operáciu na území Sýrskej arabskej republiky". Štáty "by sa mali zdržať provokatívnej rétoriky a poburujúcich vyhlásení, ktoré vyvolávajú ďalšie násilie," píše sa ďalej v dokumente, podľa ktorého by sa krajiny tiež nemali miešať do vnútorných záležitostí Sýrie.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová aj jej francúzsky náprotivok už dali najavo, že ruská rezolúcia nemá šancu na úspech.

Podľa tureckého premiéra pozemnú operáciu v Sýrii chcú Turecko, Saudská Arábia a niektorí ich európski spojenci. V rámci koalície na čele s USA, ktorá podniká útoky na islamistické ciele v Sýrii a v Iraku, ale o tom nepanuje zhoda a o stratégii tejto prípadnej operácie sa zatiaľ vážne nedebatovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok