Adele ovládla 54. udeľovanie Grammy, získala šesť cien

SITA, TA3
13.2.2012 06:28

Anglická speváčka Adele triumfovala na 54. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď premenila na ceny všetkých šesť nominácií.

Zásluhou megahitu Rolling In The Deep zvíťazila v kategóriách Skladba roka, Nahrávka roka a Najlepší videoklip. V kategórii Najlepší sólový popový výkon sa presadila s baladou Someone Like You. So svojou druhou štúdiovkou 21 (2011), ktorá sa vlani stala globálne najpredávanejším albumom, triumfovala v kategórii Najlepší popový vokálny album i v najprestížnejšej kategórii Album roka.

Dvadsaťtriročná rodáčka z Tottenhamu tak po neutíchajúcom úspechu u fanúšikov uspela aj u kritikov. Adele v Staples Center vystúpila naživo po prvý raz od operácie hlasiviek, pre ktorú zrušila začiatkom novembra všetky vystúpenia do konca roka. Aj keď pri interpretácii hitu Rolling In The Deep nebola taká presvedčivá ako pred zákrokom, po jej vystúpení jej nadšene tlieskal aj Paul McCartney. Svoju zbierku ocenení si najbližšie, už 18. februára môže rozšíriť o tri Brit Awards.

Popri anglickej speváčke sa na udeľovaní Grammy výrazne presadila americká rocková skupina Foo Fighters, ktorá šesť nominácií premenila na päť zlatých gramofónikov. Kapela združená okolo hudobníka Davea Grohla nenašla premožiteľov v kategóriách Najlepší hardrockový/metalový výkon (White Limo), Najlepšia rocková pieseň (Walk), Najlepší rockový album (Wasting Light), Najlepší rockový výkon (Walk) a Najlepší hudobný film (Foo Fighters: Back And Forth). Pri „ďakovačkách“ Grohl opakoval, že za týmto úspechom nie je použitá moderná technika, ale ľudskosť, s akou ku skladaniu i nahrávaniu pristupovali.

Len o jednu cenu menej ako Foo Fighters získal rapper Kanye West. Rodák z Atlanty mal sedem nominácií v piatich kategóriách, pričom sa mu podarilo získať štyri ocenenia a to v kategóriách Najlepší rapový výkon (za skladbu Otis, pod ktorou je podpísaný aj Jay-Z), Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (All Of The Lights), Najlepšia rapová skladba (All Of The) a Najlepší rapový album (My Beautiful Dark Twisted Fantasy). West mal pred ceremoniálom na svojom konte 14 zlatých gramofónikov, takže v súčasnosti má už úctyhodných 18 Grammy.

Mimoriadne spokojný môže byť aj dubstepový producent Skrillex, ktorý triumfoval v troch kategóriách. Vo dvoch zvíťazila speváčka Taylor Swift, country-folková dvojica The Civil Wars, spevák Cee Lo Green a speváčka Melanie Fiona či alternatívna formácia Bon Iver. Posledná menovaná sa presadila aj v prestížnej kategórii Nováčik roka. Dve ceny Národnej akadémie nahrávacích umení a vied získal džezový muzikant Chick Corea a zvýšil tak počet gramofónikov vo svojej zbierke na 18. Ďalšiu Grammy má i ďalší džezový velikán Pat Metheny, ktorý ich má po nedeli presne 19. Ani jeden z nich sa však stále „nechytá“ na Alison Krauss. Tá totiž získala už svoju 27. Grammy, čím sa vyrovnala legendárnemu producentovi Quincymu Jonesovi.

Galavečer v hale basketbalistov Los Angeles Lakers odštartoval moderátor LL Cool J modlitbou za zosnulú speváčku Whitney Houston, ktorá v sobotu zomrela vo veku 48 rokov. „V našej rodine došlo k úmrtiu. A minimálne pre mňa jediným spôsobom, ako sa s tým vyrovnať, je pomodliť sa za ženu, ktorú sme milovali, za našu padlú sestru, Whitney Houston,“ povedal LL Cool J. Jej meno sa v Staples Center spomínalo viackrát. Pri svojom výstupe ju spomenul aj Stevie Wonder. Špeciálnou poctou svetoznámej Houston bolo na záver galavečera dojímavé vystúpenie Jennifer Hudson, zaradené do programu na poslednú chvíľu.

Whitney Houston však nebola jedinou nežijúcou hviezdou, ktorú si prítomní pripomenuli. Speváčky Alicia Keys a Bonnie Raitt si vystúpením uctili zosnulú Ettu James a došlo aj na Amy Winehouse. Britská speváčka, ktorá vlani zomrela vo veku 27 rokov, získala ešte pred hlavným ceremoniálom svoj šiesty zlatý gramofónik. Zrejme poslednú Grammy dostala za dueto s Tonym Bennettom Body And Soul. Ocenenie v jej mene prevzali jej rodičia.

Špecialitou tohtoročných Grammy bolo comebackové vystúpenie kultovej skupiny The Beach Boys. Coververziami si ju na pódiu uctili súčasné skupiny Maroon 5 a Foster The People. Po nich sa už dostali k slovu samotné legendy v takmer pôvodnej zostave. Ďalším nezvyčajným predstavením bola šou na čele s interpretmi ako Chris Brown, David Guetta, Lil Wayne, Deadmau5 a Foo Fighters mimo dejiska ceremoniálu.

V Staples Center v priebehu galavečera vystúpil aj Bruce Springsteen a The E Street Band, Bruno Mars, Foo Fighters, Jason Aldean a Kelly Clarkson, Chris Brown, Coldplay a Rihanna, Tony Bennett a Carrie Underwood, Diana Krall, Paul McCartney a Joe Walsh, Taylor Swift, Katy Perry, Glen Campbell, Band Perry a Blake Shelton či Nicki Minaj.

O držiteľoch cien Grammy rozhoduje približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Kým v roku 2011 víťazov vyhlasovali v 109 kategóriách, tento rok rozdali ceny "len" v 78 kategóriách. Priamy prenos mal režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa opäť postarali David Wild a Ken Ehrlich. 


Prehľad víťazov cien, ktoré udeľovali počas hlavného ceremoniálu: 

Nahrávka roka (cena pre interpreta a producenta): Rolling In The Deep - Adele 
Album roka: 21 - Adele 
Skladba roka (cena pre skladateľov): Rolling In The Deep - Adele (autori: Adele Adkins a Paul Epworth) 
Nováčik roka: Bon Iver 
Najlepší rockový výkon: Walk - Foo Fighters 
Najlepší r'n'b album: F.A.M.E. - Chris Brown 
Najlepší sólový popový výkon: Someone Like You - Adele 
Najlepší rapový výkon: Otis - Jay-Z a Kanye West 
Najlepší country album: Own The Night - Lady Antebellum 

Prehľad víťazov cien, ktoré udeľovali pred ceremoniálom (vybrané kategórie): 

Najlepší hardrockový/metalový výkon: White Limo - Foo Fighters 
Najlepšia rocková pieseň: Walk - Foo Fighters 
Najlepší rockový album: Wasting Light - Foo Fighters 
Najlepší alternatívny album: Bon Iver - Bon Iver 
Najlepšie balenie nahrávky: Scenes From The Suburbs - Arcade Fire 
Najlepšie balenie špeciálnej edície nahrávky: The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story - Bruce Springsteen 
Najlepší historický album: Band On The Run - Paul McCartney (Paul McCartney Archive Collection - Deluxe Edition) 
Najlepší nahovorený album: If You Ask Me (And Of Course You Won't) - Betty White 
Najlepšia tanečná nahrávka: Scary Monsters And Nice Sprites - Skrillex 
Najlepší tanečný album: Scary Monsters And Nice Sprites - Skrillex 
Najlepší remix: Skrillex: Benny Benassi - Cinema (Skrillex Remix) 
Najlepší soundtrack - kompilácia: Impérium - Mafia v Atlantic City: Volume 1 
Najlepší soundtrack - originálna hudba : Kráľova reč (skladateľ: Alexandre Desplat) 
Najlepšia originálna skladba vo filme: I See The Light (z filmu Na vlásku) 
Najlepší new age album: What's It All About - Pat Metheny 
Najlepší reggae album: Revelation Pt 1: The Root Of Life - Stephen Marley 
Najlepší world music album: Tassili - Tinariwen 
Najlepší videoklip: Rolling In The Deep - Adele (režisérka: Sam Brown) 
Najlepší hudobný film: Foo Fighters: Back And Forth - Foo Fighters (režisér: James Moll) 
Najlepšie improvizované džezové sólo: 500 Miles High - Chick Corea 
Najlepší džezový inštrumentálny album: Forever - Corea, Clarke & White 
Najlepší bluegrassový album: Paper Airplane - Alison Krauss 
Najlepší bluesový album: Revelator - Tedeschi Trucks Band 
Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: All Of The Lights - Kanye West, Rihanna, Kid Cudi & Fergie 
Najlepšia rapová skladba: All Of The Lights - Kanye West, Rihanna, Kid Cudi a Fergie 
Najlepší rapový album: My Beautiful Dark Twisted Fantasy - Kanye West 
Najlepší r'n'b výkon: Is This Love - Corinne Bailey Rae 
Najlepší tradičný r'n'b výkon: Fool For You - Cee Lo Green a Melanie Fiona 
Najlepšia r'n'b pieseň: Fool For You - Cee Lo Green a Melanie Fiona 
Najlepší tradičný popový vokálny album: Duets II - Tony Bennett & Various Artists 
Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Body And Soul - Tony Bennett a Amy Winehouse 
Najlepší popový inštrumentálny album: The Road From Memphis - Booker T. Jones 
Najlepší popový vokálny album: 21 - Adele 
Producent roka: Paul Epworth 
Najlepší folkový album: Barton Hollow - The Civil Wars

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok