Minister školstva považuje niektoré požiadavky učiteľov za nereálne

TA3 TASR
18.2.2016 18:25

Pridať učiteľom na výplatnej páske o 66% viac počas najbližších štyroch rokov, zvýšiť rozpočet pre vysoké školy a prilepšiť aj nepedagogickým pracovníkom – taká je predstava školských odborárov a zástupcov učiteľov. K ich deklarácii sa vyjadril aj minister školstva Juraj Draxler.

Niekoľko hmlistých bodov

Platy učiteľov, a najmä tých nastupujúcich, treba podľa ministra školstva Juraja Draxlera zvýšiť. Musí to garantovať aj budúce programové vyhlásenie vlády, myslí si. Mieru, v akej to však požadujú školské organizácie v spoločnej deklarácii, ale označil za nereálnu. Z hľadiska verejných financií sa mu zdá rozumné oveľa menšie percento.

Odborové a stavovské organizácie v školstve požadujú, aby sa od 1. januára 2017 zvýšili platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Minister skôr realistickejšie vidí zvýšenie platov o 25 percent za štyri roky, ako to prezentoval premiér Robert Fico.

"Deklarácia má niekoľko hmlistých bodov, na mnohých veciach sa zhodneme," povedal Draxler na tlačovej konferencii v Bratislave. Zhodli sa napríklad v otázke úpravy ohodnotenia nepedagogických zamestnancov. Za oprávnenú považuje aj požiadavku o navyšovaní prostriedkov v oblasti vysokých škôl. V deklarácii sa píše, že financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur.

Poddimenzované školstvo

Draxler potvrdil, že je potrebné zjednotiť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení do pôsobnosti ministerstva školstva, ako to požadujú školské organizácie. "Na takýto krok nás vyzýva aj OECD," uviedol. Na túto tému si podľa neho bude treba sadnúť k spoločnému stolu po voľbách.

Ministrovi sa nepozdáva požiadavka, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. "Je to vysoko nad priemerom EÚ. Štatistiky Eurostatu hovoria o päťpercentnom priemere," vysvetlil. S triezvejšími odhadmi o potrebných financiách do rezortu školstva prichádzajú podľa Draxlera aj opozičné strany. V deklarácii mu chýba záväzok na štrukturálne zmeny v školstve. Prijal by tiež, aby sa školské organizácie v tomto dokumente zaviazali k pravidelnému stretávaniu sa.

"Navzájom sme sa zaviazali, že budeme v spolupráci pokračovať," reagoval predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek. Nepáči sa mu, že minister spochybnil navrhované navýšenie platov učiteľov. "Pokiaľ sa čísla v deklarácii zdajú vysoké, treba sa zamyslieť nad tým, čo tomu predchádzalo. Školstvo je dlhodobo finančne poddimenzované," konštatoval. Dodal, že školstvo by pre budúcu vládu malo byť prioritou. Školské organizácie podpísali spoločnú deklaráciu obsahujúcu najdôležitejšie požiadavky v oblasti vysokého a regionálneho školstva. Tie následne predložia politickým stranám, ktoré kandidujú do parlamentu. Body z deklarácie majú zároveň slúžiť ako návrh pri tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti školstva. Požiadavky považujú za reálne.

Zvýšenie o 25%

Zástupcovia odborov a stavovských organizácií v školstve žiadajú napríklad do konca roku 2017 previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. V oblasti financií zas navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP.

Narásť majú podľa školských organizácií aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Potrebné je preto od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Taktiež žiadajú, aby tarifný plat v prvej platovej triede a v prvom platovom stupni nepedagogických zamestnancov začínal každoročne aktualizovanou úrovňou minimálnej mzdy.

V oblasti vysokého školstva navrhujú, aby sa pripravila dlhodobá koncepcia rozvoja vysokého školstva na Slovensku. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur. Taktiež navrhujú zvyšovať platy a to tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského pedagóga dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok