Bojovníci kalifátu zrejme proti Kurdom použili chemické zbrane

TA3 TASR
18.2.2016 16:21

Islamskí radikáli v Iraku pri útoku proti kurdským milíciám použili pravdepodobne chemickú zbraň. Kurdský lekár informoval, že ošetril tridsať mužov, u ktorých sa prejavovali symptómy otravy chlórom.

Bojovníci z extrémistickej organizácie Islamský štát vypálili na kurdských vojakov v blízkosti irackého mesta Sindžár mínometné strely, ktoré boli údajne naplnené chemickou látkou, zrejme chlórom. Jedna z týchto striel spôsobila zranenia tridsiatim kurdským bojovníkom, vyhlásili predstaviteľ irackých kurdských milícií a miestny lekár.

Doktor Afrásijáb Musá Júnis - riaditeľ nemocnice v Duhúku, metropole rovnomennej irackej provincie - uviedol pre tlačovú agentúru AP, že prijali deviatich kurdských vojakov s príznakmi ako dávenie, žalúdočná nevoľnosť, dýchavičnosť a svrbenie kože. Riaditeľ nemocnice dodal, že je potrebné urobiť ďalšiu analýzu, ale príznaky naznačujú použitie chlóru. Kurdský plukovník Luchmán Kullí Ibráhím uviedol, že po zásahu mínometnou strelou stratil vedomie.

Potom dýchal iba s ťažkosťami a mal pocit pálenia v očiach a hrudi. Organizácia pre zákaz chemických zbraní potvrdila, že IS použil vlani v auguste proti kurdským silám tzv. horčicový plyn (sírny yperit), teda bojovú otravnú látku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok