Walesa kolaboroval s komunistickým režimom, tvrdí poľský ÚPN

TASR
18.2.2016 14:02

Bývalý poľský prezident a zakladateľ hnutia Solidarita Lech Walesa bol v rokoch 1970-76 plateným informátorom komunistických tajných služieb. Vyplýva to z nedávno získaných dokumentov, informoval poľský Ústav pamäti národa, ktorý citovala agentúra AP.

Walesa kolaboroval s komunistickým režimom, tvrdí poľský ÚPN
SITA/AP

Donášal tajnej dolícii?

Hoci Walesa bol už dávnejšie pripustil podpísanie záväzku, na základe ktorého sa stal informátorom, stále trvá na tom, že sa na tejto činnosti nikdy nezúčastňoval. V roku 2000 ho špeciálny súd ohľadom tejto záležitosti očistil. Bývalý robotnícky predák v týchto spisoch vystupuje pod krycím menom Bolek.

Riaditeľ IPN Lukasz Kamiňski uviedol, že predmetné dokumenty boli skonfiškované tento týždeň z domu posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel vlani v novembri. Obsahujú Walesom podpísané záväzné prehlásenie o poskytovaní informácií poľským tajným službám.

Autentické dokumenty

Súbor 279 strán dokumentov sa javí ako autentický a bude zverejnený v príhodnom čase, uviedol Kamiňski na tlačovej konferencii s tým, že historici potrebujú čas na ich dôkladnú analýzu.

Okrem uvedeného prehlásenia medzi skonfiškovanými dokumentmi figurujú aj stránky hlásených správ a potvrdenky o prijatí peňazí podpísané Walesom. Sedemdesiatdvaročný exprezident, ktorý je momentálne mimo svojej krajiny, na vyhlásenie IPN bezprostredne nereagoval.

Walesa bol významnou postavou v snahách Poľska a východnej Európy o slobodu, ktoré v roku 1989 prispeli k pádu komunistického režimu a železnej opony bez krvipreliatia. V roku 1980 založil hnutie Solidarita, ktoré vzišlo z robotníckych protestov. Prezidentom Poľska bol v rokoch 1990-95.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok