Obama sa chystá na historický krok, má v pláne navštíviť Kubu

ČTK
18.2.2016 08:12

Americký prezident Barack Obama má v pláne v najbližších týždňoch uskutočniť historickú návštevu Kuby. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy. Návšteva sa zrejme uskutoční v polovici marca.

Obama sa chystá na historický krok, má v pláne navštíviť Kubu
SITA/AP

Obama by sa tak stal prvým americkým prezidentom, ktorý by na ostrov zavítal po takmer 90 rokoch. Krátka návšteva bude súčasťou dlhšej cesty po krajinách Latinskej Ameriky, ktorú Biely dom oznámi počas dneška. Kuba a USA, ktoré rozdeľovalo dlhé nepriateľstvo za studenej vojny, vlani v júli po viac ako 50 rokoch obnovili diplomatické styky a teraz pracujú na zlepšení hospodárskych a obchodných vzťahov.

Obama dal už skôr najavo, že by Kubu chcel navštíviť ešte predtým, ako opustí prezidentské kreslo. V rozhovore so spravodajským portálom Yahoo! News v polovici decembra povedal, že je na to odhodlaný, ak komunistická krajina poskytne svojim občanom rozsiahlejšie demokratické slobody.

Biely dom by cestu chcel využiť k tlaku na kubánske úrady ohľadom realizácie reforiem. Zatiaľ jediným prezidentom Spojených štátov, ktorý počas funkčného obdobia ostrovnú krajinu navštívil, bol v januári 1928 Calvin Coolidge.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok