Vláda spúšťa projekt zatepľovania, prihlásili sa už tisícky záujemcov

TA3 TASR
16.2.2016 12:56

Štát vyhlásil prvú výzvu z programu o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu, ktorý je jedným z opatrení druhého vládneho sociálneho balíčka. O príspevok bude môcť prvých 1000 žiadateľov oficiálne požiadať už o mesiac.

Vyčlenili 30 miliónov

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo vyčleniť na toto opatrenie 30 miliónov eur a že už doteraz máme 4000 žiadostí," uviedol na tlačovej konferencii na pôde Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja predseda vlády Robert Fico za účasti štátneho tajomníka MDVRR Františka Palka.      

"Chceme dnes oznámiť prvú výzvu a chceme vyčleniť z tých 30 miliónov eur potrebnú sumu na vyhovenie prvej tisícke žiadostí. Musíme výzvu vyhlásiť dnes, pretože ľudia potrebujú určitú prípravu na to, aby sa prihlásili do tohto projektu, s tým, že budú mať k dispozícii mesiac a od 16. marca 2016 sa budú reálne prijímať žiadosti. Výzvu oznamujeme už dnes, pretože nie každý je pripravený predložiť potrebné doklady. Očakávame, že ďalšia výzva bude v 2. štvrťroku 2016," priblížil premiér.

4_0a000002-b8f2-a8ab.jpg

Stanovili maximálnu plochu

Fico pripomenul, že štátny príspevok je určený na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu zateplením obvodových stien, strechy, vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom a výmenou okien a dverí. Nárok naň bude mať vlastník rodinného domu na území SR, ktorý sa využíva výlučne na bývanie aspoň 10 rokov. Celková podlahová plocha jednopodlažného domu môže byť najviac 150 štvorcových metrov a pri viacpodlažnom dome je hranica stanovená na 250 m2.     

Štát na tento účel plánuje záujemcom preplatiť do 30 % oprávnených nákladov, najviac však poskytne 6000 eur a ďalších 500 eur možno získať na projektovú dokumentáciu a energetický certifikát. Požiadať o príspevok budú môcť aj tí záujemcovia, čo začali zatepľovať v roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok