Česká ekonomika vlani vzrástla najviac od roku 2007

TASR
16.2.2016 11:50

Česká ekonomika vzrástla minulý rok o 4,3 %. Vyplýva to z predbežného odhadu hrubého domáceho produktu, ktorý zverejnil Český štatistický úrad. Česká centrálna banka predtým odhadovala minuloročný rast ekonomiky na úrovni 4,7 %.

Česká ekonomika vlani vzrástla najviac od roku 2007
TASR/Štefan Puškáš

Aj napriek tomu je to najvýraznejší ročný výsledok od roku 2007. Vo 4. kvartáli sa rast ekonomiky medziročne spomalil na 3,9 %, medzištvrťročne sa takmer nezmenil. Informoval o tom server E15.cz.

"Hlavnou príčinou slabšieho než očakávaného rastu HDP vo 4. štvrťroku boli najmä jednorazové faktory (odstávka v elektrárni Dukovany a chemickom podniku Unipetrol po prázdninovej havárii). Tieto faktory nepriaznivo ovplyvnili priemyselnú výrobu vo 4. štvrťroku a viedli tak k mierne slabšej dynamike rastu," uviedol hlavný ekonóm ING Jakub Seidler. K minuloročnému rastu HDP prispela najmä spotreba domácností a zvýšená investičná aktivita. Vo 4. štvrťroku rast podporil najmä spracovateľský priemysel.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom síce HDP o 0,1 % klesol, ale z pohľadu hrubej pridanej hodnoty výkonnosť českej ekonomiky aj naďalej medzištvrťročne vzrástla, a to o 0,5 %, uviedol ČSÚ.

Nižší než očakávaný rast HDP na konci minulého roka znamená najmä horší základ pre tento rok, uvádza hlavný ekonóm UniCredit Pavel Sobíšek. Podľa neho sa dá očakávať zmiernenie tohtoročného tempa približne na 2 %. "Aj tak by šlo o slušný výsledok, ak by sme hodnotili obdobie 2015 a 2016 ako celok," uzavrel ekonóm.

Pred krízou v roku 2007 rástla česká ekonomika o viac než 5 %. Potom sa ekonomický rast prepadol zhruba na polovicu a v rokoch 2009, 2012 a 2013 HDP klesal. Až v roku 2014 ekonomika opäť posilnila, a to o 2 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok