Rozdali hudobné ceny Grammy. Víťazom je aj bývalý prezident

ČTK
16.2.2016 06:55

Album americkej speváčky Taylor Swiftovej nazvanej 1989 získalo na ceremoniáli v Los Angeles hudobnú cenu Grammy pre najlepší album roka. Nahrávkou roka sa stala skladba Uptown Funk od anglického hudobníka a producenta Marka Ronsona a amerického speváka Bruna Marsa.

Najnepravdepodobnejšia hviezda

Favoritom tohto ročníka bol rapper Kendrick Lamar, ktorý bol nominovaný v 11 kategóriách. Nakoniec získal päť trofejí, vrátane tej za najlepší rapový album.

Objavom roka bola vyhlásená Meghan Trainorová, ktorú časopis Rolling Stone označil v roku 2014 za najnepravdepodobnejšiu popovú hviezdu. Jej "ďakovačka" bola veľmi emotívna, dvadsaťdvaročná speváčka ju celú preplakala.

gramii_0a000002-b8ae-18b5.jpg

Zosnulé legendy

Mnoho živých vystúpení bolo venovaných žijúcim legendám a zosnulým umelcom. Pre Lionela Richieho, ktorý sedel v publiku, zaspievali napríklad Meagan Trainorová alebo Demi Lovatová. Lady Gaga si uctila nedávno zosnulého Davida Bowieho.

Vystúpenie britskej megahviezdy Adele neblaho poznačili problémy so zvukom, čo okamžite vyvolalo silnú odozvu na sociálnych sieťach. Niektorí fanúšikovia požadovali, aby Adele zaspievala pieseň All I Ask ešte raz. Časopis Rolling Stone usúdil, že speváčka vyšla z technických potiaží so cťou, podľa hudobného kritika denníka Los Angeles Times ale bola inokedy intonačne presná Adele takzvane "pod tónom".

adel_0a000002-b8ae-d4ef.jpg

Rihanna neprišla

Piesňou roka sa stala Thinking Out Loud anglického skladateľa a speváka Eda Sheerana. Túto autorskú kategóriu vyhlasoval slepý spevák Stevie Wonder, ktorý si z ostatných na pódiu robil srandu, že oni meno víťaza prečítať nemôžu, lebo je v Braillovom písme. Za Thinking Out Loud získal Sheeran aj cenu v kategórii najlepší popový výkon.

Diváci sa nedočkali ohlásené Rihanny, ktorá je chorá a lekár jej na poslednú chvíľu nariadil hlasový pokoj. Medzi víťazmi Grammy je tento rok tiež 91-ročný bývalý prezident Jimmy Carter, ktorý triumfoval v kategórii najlepšie hovorené slovo. Navrhnutý bol za audioverziu svojej knihy "A Full Life: Reflections at Ninety." Jednu sošku v podobe gramofónu už má Carter doma, získal ju v roku 2007.

edo_0a000002-b8af-59c8.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok