Vysokoškolskí učitelia prebrali štafetu, časť je v ostrom štrajku

TA3 SITA TASR
15.2.2016 12:38

Časť vysokoškolských učiteľov na začiatku pracovného týždňa prerušila prácu a vstúpila do ostrého štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia tak preberajú štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá štrajk prerušuje, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Podľa ministra školstva ide o symbolické gesto jednotlivcov.

Učitelia z 15 univerzít

Zástupcovia vysokoškolských pedagógov to spravili aj symbolicky, prebraním štafetového kolíka od ISU.     

"Do štrajku dnes vstupujeme na protest voči spôsobu, akým sa s našimi kolegami zaobchádza. Na znak nesúhlasu s nedôstojným spoločenským postavením, ktoré táto krajina prisudzuje učiteľom, ale predovšetkým na podporu troch požiadaviek ISU," uviedol Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, ktorá štrajk organizuje. Zopakoval, že do štrajku sa zatiaľ zapojili učitelia z 15 slovenských univerzít. Presnejšie čísla pedagógov však neuviedol, mali by byť známe neskôr. Podľa neho však ide o stovky pedagógov.     

Ako informoval, na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave je do štrajku zaregistrovaná približne štvrtina pedagógov. Vysoké školy napriek štrajku nezostanú zatvorené. Štrajkujúci zamestnanci budú počas štrajku organizovať na akademickej pôde diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce.

img-0101_0a000002-b871-1903.jpg

Chcú vyššie platy aj lepšie vybavenie

Iniciatíva vysokoškolských učiteľov presadzuje rovnaké požiadavky ako ISU. Nespokojní učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od tohto roka o 140 eur a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila ich sedemročná obmedzená platnosť. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.     

ISU v utorok 9. 2. informovala, že od pondelka prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili v pondelok 25. januára.

Draxler: Je to gesto jednotlivcov

Štrajk časti vysokoškolských pedagógov vníma minister školstva Juraj Draxler ako symbolické gesto jednotlivcov. Stotožnil sa tak so Slovenskou rektorskou konferenciou, ktorá ešte koncom minulého týždňa uviedla, že aktivity členov štrajkového výboru Iniciatívy vysokoškolských učiteľov sú ich osobnou iniciatívou.      

"Naďalej platí, že na ministerstve sa pripravujú v spolupráci všetkých odborníkov z rezortu školstva koncepčné dokumenty, ktoré riešia ako problém kontinuálneho vzdelávania učiteľov, tak i možné alternatívy financovania škôl," uviedol šéf rezortu školstva. Ako dodal, nakoľko sú vysoké školy autonómne a samosprávne inštitúcie, nemajú povinnosť hlásiť presné počty zapojených učiteľov vysokých škôl do protestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok