Poslanci rokovali o školstve viac ako desať hodín. Nasleduje zdravotníctvo

TA3 SITA TASR
11.2.2016 22:29

Po vyše desiatich hodinách rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady SR iniciovanej opozíciou sa poslanci dostali k téme zdravotníctva.

Ochrana práv pacientov

Dosiaľ riešili situáciu v školstve. V pléne sedí približne 30 zo 150 členov snemovne. Do diskusie k zdravotníctvu sa písomne prihlásilo 13 poslancov, po ich vystúpeniach bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

Zdravotnícka časť mimoriadneho pléna by sa mala podľa opozície skončiť uznesením, v ktorom sa konštatuje, že v súčasnej zložitej situácii je potrebné prihliadať predovšetkým na ochranu práv pacientov a na zabezpečenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti.

Dlhodobé a strategické riešenia

"Vzhľadom na záujmy pacientov a ochranu ich práv je nevyhnutné nielen rokovať o oprávnených požiadavkách zdravotných sestier, ale aj prijať strategické opatrenia zamerané na stabilizáciu ich profesijného a sociálneho postavenia. Spoločenský a morálny význam zdravotných sestier musí byť ohodnotený aj spravodlivou mzdou a dôstojnými pracovnými podmienkami vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení," znie návrh uznesenia.

Parlament by mal ďalej konštatovať, že dlh v zdravotníctve neustále narastá, v dôsledku čoho je ohrozený riadny chod zdravotníckych zariadení. Snemovňa má poukázať aj na závažné podozrenia z nehospodárneho plytvania verejnými zdrojmi v zdravotníctve, ktoré majú negatívne dôsledky na kvalitu poskytovania zdravotných služieb.

Snemovňa má napokon požiadať vládu, aby v záujme práv pacientov a dôstojného finančného ohodnotenia práce zdravotných sestier prijala nielen urýchlené opatrenia na vyriešenie akútneho stavu, ale aj dlhodobé a strategické riešenia v oblasti profesijného a sociálneho postavenia zdravotných sestier.

Čislák: Je mi ľúto, že som nevybojoval viac peňazí

Ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi je ľúto, že pre svoj rezort, a teda aj pre sestry, nevybojoval viac peňazí. Povedal to počas diskusie k situácii v zdravotníctve.

"Každý minister chce pre svoj rezort viac, ale viem, aké sú mantinely. Ale my sa nebavíme o nule. Hovoríme o 55 miliónoch eur, ktoré zákon garantuje," povedal Čislák. Dodal, že súčasná vláda dala priemerne na mzdy sestier okolo 199 eur. "Za minulej vlády za 1,5 roka sa zvýšil plat sestier o päť eur," poznamenal Čislák.

Naďalej trvá na tom, že v súvislosti s výpoveďami sestier nie je ohrozená zdravotná starostlivosť. "Na Slovensku máme toľko zdravotníckych zariadení a tak blízko seba, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov aj zdravotníkov je absolútne bezpečné," vyhlásil. Vyzval opozíciu, aby nestrašila a nešírila poplašné správy.

Tému školstva ukončili

Viac ako desať hodín sa poslanci venovali problematike školstva. Po deviatich hodinách rozpravy prišiel s návrhom vlastného uznesenia Ľubomír Petrák (Smer-SD). Pôvodný opozičný návrh podporu vládnej strany nemá.

Petrák navrhol, aby parlament konštatoval, že kvalitné vzdelávanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a že riešenie problémov v školstve nahromadených za obdobie samostatnosti Slovenska vyžaduje pokračovanie v začatých systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom.

Parlament má tiež konštatovať, že konsolidácia verejných financií v tomto volebnom období vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku. Opozícia nie je s návrhom uznesenia od Smeru-SD spokojná, svoje pôvodné uznesenie považuje za silnejšie.

Opozícia myslela aj na úpravu legislatívy. Parlament má preto podľa uznesenia požiadať vládu o predloženie návrhu novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch v skrátenom konaní s cieľom vyhovieť ISU. Iniciatíva totiž žiada konkrétne legislatívne úpravy ako opätovné zavedenie možnosti získavať kredity overením kompetencií, zrušenie sedemročnej obmedzenej platnosti kreditov či obnovenie možnosti získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraniční a tvorivé aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok