Nelson Mandela sa dostane na juhafrické bankovky

TASR
11.2.2012 22:44

Všetky nové juhoafrické bankovky budú niesť portrét exprezidenta Nelsona Mandelu. Dnes to oznámil prezident Jacob Zuma. Týmto počinom centrálna banka vzdala Mandelovi hold za jeho rolu v boji proti apartheidu.

Nelson Mandela sa dostane na juhafrické bankovky
SITA

Oznámenie prišlo v deň 22. výročia Mandelovho prepustenia z väzenia, kde strávil 27 rokov za svoje aktivity proti výlučne belošskej vláde krajiny.


Juhoafrické médiá v piatok priniesli informáciu, že Zuma spolu s ministrom financií Pravinom Gordhanom a guvernérom centrálnej banky Gillom Marcusom vystúpia s oznámením "národného významu", čo vyvolalo poplach na trhoch a spôsobilo prepad randu o 2,6 percenta. Marcus sa za zmätok ospravedlnil.


Nové bankovky s Mandelom, ktorý sa v roku 1994 stal prvým demokraticky zvoleným prezidentom krajiny, sa do obehu dostanú do konca roka. Mandela (93) sa na verejnosti naposledy objavil na záverečnom ceremoniáli futbalových majstrovstiev sveta v júli 2010.


Na bankovkách bude Mandelova podobizeň z roku 1990, keď ho prepustili z väzenia. Exprezident na nových randoch nahradí "veľkú päťku" zvierat zo safari - byvola afrického, slona, leoparda, leva a nosorožca - ktoré sú na bankovkách od roku 1992.


Mandelova tvár bude na predných stranách všetkých bankoviek v hodnote desať, 20, 50, 100 a 200 randov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok