Z tureckých vôd vylovili desiatky mŕtvych tiel migrantov

ČTK TASR
8.2.2016 13:59

Najmenej 11 mŕtvych imigrantov našli záchranári v Egejskom mori pri tureckom pobrežného mesta Dikili. Čoskoro turecká agentúra Anadolu informovala, že 22 utopených utečencov našli záchranári severnejšie v zátoke Edremit.

Z tureckých vôd vylovili desiatky mŕtvych tiel migrantov
SITA/AP (ilustračný záber)

Vylodili sa stovky

Grécka pobrežná stráž tiež informovala, že sa záchranárom podarilo v búrke zachrániť v Egejskom mori 573 utečencov. Neskôr priplávalo do aténskeho prístavu Pireus 530 migrantov z ostrovov v Egejskom mori, väčšina z nich chce pokračovať ďalej do stredu Európy. Napísala agentúra DPA.

Denne dorazí na grécke ostrovy z tureckého pobrežia viac ako 1900 utečencov. Za január ich podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu dorazilo 62.000. 374 ľudí vo vodách pri Grécku podľa IOM už tento rok zomrelo.

Rozsiahle demonštrácie

Na ostrove Kos, Pireus a Solúne pokračovali protesty proti výstavbe takzvaných hotspotov, registračných centier pre utečencov. Jeden hotspot je hotový na ostrove Lesbos, ďalšie štyri by mali byť postavené do konca mesiaca na ostrovoch Leros, Kos, Samos a Chios. Pri Solúne demonštranti blokovali príjazdovú cestu k bývalým kasárňam, v ktorých má vzniknúť centrum pre 4000 utečencov.

Pri Ankare musela polícia zasahovať proti demonštrácii, ktorú zorganizovala extrémne pravicová strana Zlatý úsvit. Protestovala tak proti výstavbe tábora pre utečencov.

ludia_0a000002-b37c-4ef5.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok