Slovensko remizuje s Austráliou. Schmiedlová otočila, Čepelová nestačila na Stosurovú

TASR
6.2.2016 17:31

Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s Austráliou nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre austrálske farby sa v bratislavskom NTC zaslúžila líderka hostiek Samantha Stosurová.

Slovensko remizuje s Austráliou. Schmiedlová otočila, Čepelová nestačila na Stosurovú
SITA/Martin Medňanský

Kanár v treťom sete

Schmiedlová po úspešnom obrate zdolala Arinu Rodionovovú po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 5:7, 7:5, 6:0. V druhom dejstve otočila z 1:4. V druhom singli si na tvrdom povrchu DecoColor zmerali sily slovenská dvojka Jana Čepelová a austrálska jednotka Samantha Stosurová.

Schmiedlovej vyšiel úvod stretnutia a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Austrálčanka však bleskovo vyrovnala na 2:2 a favorizovaná Slovenka sa začala na dvorci trápiť. Bola príliš nervózna, mala veľké problémy s prvým podaním a nevedela si rady s početnými stopbalmi súperky. Za stavu 4:4 Schmiedlová stratila servis a Rodionovová išla podávať na víťazstvo v sete. Zverenka trénera Milana Martinca síce kontrovala rebrejkom, v ďalšom geme však premrhala vedenie 40:0 a Rodionovová dotiahla prvý ser do úspešného konca, keď za stavu 6:5 premenila v poradí tretí setbal.

Austrálčanka, ktorá je vo svetovom singlovom rebríčku až na 275. mieste, bola v laufe a v druhom dejstve si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:1. Schmiedlová však nezložila zbrane, v ďalších minútach aj vďaka podpore takmer vypredaného hľadiska otočila na 5:4 a v desiatom geme mala k dispozícii tri setbaly. Húževnatá Rodionovová ich však odvrátila a vyrovnala na 5:5. V ďalšom geme sa Schmiedlová pri pokuse dobehnúť return pošmykla, odrela si koleno a nasledovala krátka pauza spojená s ošetrením krvavej rany. Po návrate na kurt získala Schmiedlová sedem fiftínov za sebou a vynútila si tretí set, v ktorom jasne dominovala. Pohyb Austrálčanky bol čoraz ťažkopádnejší, po dlhých výmenách od základnej čiary ju chytali kŕče, čo bola voda na mlyn Slovenky. Po dvoch brejkoch odskočila Śchmiedlová Austrálčanke na 4:0 a napokon jej uštedrila "kanára".

Dôležitý bod

"Bolo to utrápené víťazstvo, dôležité však je, že som to zvládla a získala dôležitý prvý bod. V úvodnom sete som bola zviazaná, trápila som sa na podaní. Súperka ma prekvapila kraťasmi a slajzami. Od druhého setu som zlepšila servis. Za stavu 1:4 som si povedala, že nemám čo stratiť, išla som viac do toho. Keď som vyrovnala na 4:4, hovorila som si, že toto už nepustím. V treťom sete to bol z mojej strany už veľmi dobrý výkon, verila som si, takto som mala hrať celý zápas. Uvidíme, či ma kapitán v nedeľu postaví proti Samanthe Stosurovej, lebo dnes som nehrala nejako úžasne," povedala Schmiedlová.

Vo fedcupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj oboch krajín, v apríli 1995 na tráve v Perthe vyhrali domáce Austrálčanky 3:2. Slovenky vlani v 1. kole II. svetovej skupiny prehrali v Apeldoorne s domácimi Holanďankami 1:4. V baráži o účasť v druhej osmičke potom zdolali v NTC Švédsko 4:0.

Stosurovej kvalitný servis

Čepelová začala proti Stosurovej nebojácne, hneď v úvodnom geme zobrala Austrálčanke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Stosurová sa však rýchlo otriasla, od stavu 1:3 získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jej korisťou. Šampiónka US Open z roku 2011 sa ako už tradične opierala o kvalitný servis s kickom, z forhendu tlačila Čepelovú do defenzívy. O osude druhého dejstva rozhodol Stosurovej brejk za stavu 3:3. Čepelová viedla v siedmom geme 40:15, no Austrálčanka aj vďaka sérii winnerov získala štyri fiftíny za sebou. Za stavu 5:4 premenila Stosurová po víťaznom bekhendovom longlajne hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Čepelovou na 2:1.

Vo fedcupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj oboch krajín, v apríli 1995 na tráve v Perthe vyhrali domáce Austrálčanky 3:2. Slovenky vlani v 1. kole II. svetovej skupiny prehrali v Apeldoorne s domácimi Holanďankami 1:4. V baráži o účasť v druhej osmičke potom zdolali v NTC Švédsko 4:0.

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Slovensko - Austrália 1:1 po prvom dni

Anna Karolína Schmiedlová - Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0

Jana Čepelová - Samantha Stosurová 3:6, 4:6

nedeľa 13.00 Schmiedlová - Stosurová, Čepelová - Rodionovová, Daniuela Hantuchová, Čepelová - Stosurová, Casey Dellacquová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok