Fico obvinil Matoviča z klamstva, ten ho označil za mentálneho chudáka

TA3 TASR SITA
6.2.2016 13:56

Igor Matovič klamal. Na tlačovej konferencii v Košiciach to povedal premiér Robert Fico a predložil ďalšie dokumenty, ktorými ho usvedčuje z klamstva vo veci predaja spoločnosti Igor Matovič - regionPRESS a hotovostného vyplatenia časti peňazí z predaja.

Matovičovi hrozili výruby

"Aby sa Igor Matovič vyhol plateniu pokút a daňových výmerov, ktoré mu boli vyrubované zo strany daňových úradov, tak v roku 2008 fiktívne predal firmu regionPRESS bielemu koňovi, ktorým bol jeho zamestnanec, za 122 miliónov Sk. Ako bola táto suma vyplatená, bolo vysvetlené a nikto to nepoprel, bol ním jeho zamestnanec. Časť peňazí, 121 miliónov Sk, sa presunulo na súkromný účet Igora Matoviča. Zostávajúci 1 milión Sk sa mal vyplatiť v hotovosti," uviedol premiér s tým, že Matovič následne od tejto zmluvy odstúpil.

Podľa Fica bola aj dohoda, že kupujúci na seba preberie účtovníctvo celej firmy za celú jej existenciu od roku 1997 do roku 2008.

"Igorovi Matovičovi hrozili výruby, rôzne sankcie. Aby nič nemusel zaplatiť, všetky peniaze zo spoločnosti Igor Matovič – regionPRESS presúva na svoj súkromný účet a rovnako likviduje celé účtovníctvo tejto firmy, ktoré ide do zberu. Na to daňovému úradu oznámi, že od tejto kúpno-predajnej zmluvy odstupuje," tvrdí Fico.

Výdavkový doklad

Igor Matovič v piatok podľa premiéra klamal a ukázal fotokópiu úradného záznamu Daňového úradu v Trnave, v ktorom je uvedené, že Igor Matovič dňa 10.10.2008 telefonicky oznámil Daňovému úradu v Trnave, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku zo dňa 14.8.2008 a ukázal ďalší dôkaz.

"Predkladám vám list priamo podpísaný Igorom Matovičom z 1.10.2008, ktorý píše Pavlovi Vandákovi, kde na konci tohto listu, píše: 'Zároveň vám oznamujem, že momentom doručenia účtovných záznamov odstupujem od zmluvy, ako i od zmluvy o predaji podniku uzavretej medzi nami dňa 14.8.2008'," citoval z listu premiér.

Ak by to Matovič priznal, potvrdil by podľa Ficových slov celý podvod, fiktívnosť predaja. Druhé klamstvo, ktoré v piatok Matovič povedal, je podľa premiéra to, že nemá informáciu, aby mu bol 1 milión slovenských korún vyplatený a že mu nechýba.


"Máme výdavkový doklad od pána Vandáka na sumu 348.000 Sk. Miminálne v tejto sume sa to realizovalo," uviedol Fico a pred novinármi ukázal kópiu výdavkového pokladničného dokladu.

Daňové tajomstvo

"Aby Igor Matovič ochránil svoj majetok pred exekúciami, svoj podiel v roku 2006 previedol na manželku. Bál sa daňových kontrol a preto potreboval zlikvidovať účtovníctvo. Ak by daňové úrady chceli niečo Matovičovi zobrať, všetko je preč. Spoločnosť s ručením obmedzeným je vo vlastníctve jeho manželky," povedal Fico.

Zdôraznil tiež, že do roku 2006 mu všetky veci na úradoch vybavovali ľudia okolo JUDr. Maroša Prosmana. "Zrazu po roku 2006 títo ľudia vytvorili právnu firmu, ktorá zastupuje Igora Matoviča," tvrdí Fico. Povedal tiež, že počas Radičovej vlády bola Matovičovi odpustená pokuta, daňové výmery a dodatočne vyrubená daň.

Na otázku novinárov, či premiér neporušil daňové tajomstvo a odkiaľ má dokumenty, odpovedal: "Sústreďme sa na obsah a potom dostanete presnú informáciu, odkiaľ tie dokumenty sú," povedal Fico.


Igor Matovič je podľa jeho slov verejne činná osoba a musí znášať to, že niekto bude informovať o jeho podnikateľských aktivitách.


"My sme počuli dávnejšie o týchto prevodoch, nemali sme k tomu však doklady. Doklady sme získali, preverovali. Je správna doba, ľudia teraz najviac hodnotia správanie politikov," uzavrel Fico s tým, že na orgány činné v trestnom konaní sa neobrátil, tie môžu podľa neho konať samy od seba.

Matovič: Fico robí zo zákonných vecí tunelovanie

Predseda vlády Robert Fico robí zo zákonných vecí tunelovanie a snaží sa kriminalizovať svojho politického oponenta. Na brífingu to povedal líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý tak reagoval na premiérove obvinenia, že fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa a prepral 122 miliónov korún. Matovič hovorí, že Fico klame.

Matovič reagoval aj tým, že premiér robí zo svojich voličov hlupákov, keď ako dôkaz o odstúpení Matoviča od zmluvy predložil žiadosť, kde sa uvádza, že "momentom doručenia záznamov odstupuje od zmluvy o predaji podniku". "Ak včera tvrdil, že účtovné záznamy sú v zbere a zároveň, keď je tu napísané, že momentom doručenia účtovných záznamov, ktoré sú v zbere a ktoré asi doručené nemôžu byť, tak ak až doručením záznamov odstupujem od zmluvy, tak som od zmluvy odstúpiť nemohol," hovorí Matovič s tým, že to v žiadnom prípade nie je dôkaz, že od zmluvy odstúpil. Matovič vyhlásil, že si nepamätá, že by odstúpil od zmluvy a je normálne si to nepamätať po ôsmich rokoch.

Matovič reagoval aj na vyhlásenie premiéra, ktorý ho označil za daňového podvodníka a zdôrazňoval, že Matovič predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún, pričom v ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na Matovičov súkromný účet. "Vždy pri predaji podniku sa prevádzajú peniaze na osobný vlastný účet. Nepočul som o hlupákovi, ktorý by predal svoju vlastnú firmu a previedol tie peniaze na cudzí účet," uviedol Matovič a podotkol, že všetky peniaze boli zdanené a žiadna škoda štátu nevznikla.

Tlačovky Roberta Fica sú podľa Matoviča len kriminalizáciou svojho politického oponenta. "Evidentne tým, že predkladá dokumenty, ktoré sú kópiou z daňového spisu, ku ktorému nemá nikto prístup, iba daňová správa, na vyžiadanie finančná polícia a Národná kriminálna agentúra, ale zároveň keď daňová správa hovorí, že nikomu takéto kópie neposkytla, tak evidentne sa Robert Fico k týmto dokumentom dostal nelegálnym nezákonným spôsobom a to znamená, že sám premiér zo Slovenska robí štát, v ktorom je normálne používať mafiánske praktiky," tvrdí Matovič.

Fico tiež upozorňuje, že Matovič predal svoju firmu bielemu koňovi deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu. Matovič tiež dodal, že jeho firma nevykazovala žiadnu činnosť za roky 2006, 2007 a 2008, takže tie sa vôbec nemohli kontrolovať. Roky 2002 a staršie sa nemohli kontrolovať zo zákona, lebo daňový úrad môže kontrolovať iba päť rokov dozadu. "A z tých piatich, neviem, či už štyri neboli skontrolované, keď tá daňová kontrola prebiehala. Fico opakovane hovorí, že to bolo tesne pred začiatkom kontroly. To nebolo tesne pred začiatkom kontroly, to bolo po viac ako dva a pol roku prebiehajúcej daňovej kontroly," hovorí Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok