Rusko zápasí s krízou, predaj luxusných áut paradoxne rastie

TASR
5.2.2016 22:12

Hoci Rusko zápasí s ekonomickou krízou, na cestách sa objavuje čoraz viac drahých automobilov, napr. Porsche či Rolls-Royce. Vyzerá to ako paradox, keďže predaj lacnejších vozidiel padal spolu s cenami ropy a kurzom rubľa, kým tomuto trendu vzdoruje práve luxusný segment. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko zápasí s krízou, predaj luxusných áut paradoxne rastie
SITA/AP

Lacný luxus

Klesajúce mzdy odradili mnohých Rusov od kúpy nového auta nezávisle od jeho ceny. Pre tých, ktorí si však stále môžu dovoliť prémiové a luxusné značky, mohol nastať najlepší čas pre kúpu. Slabý rubeľ, ktorý vlani stratil voči doláru až 20 % hodnoty, znamená, že zahraničné luxusné výrobky sú v Rusku lacnejšie než kdekoľvek inde.

Nové Porsche 911 Turbo S Cabriolet stojí v Rusku 11,8 milióna rubľov (137.201,33 eura), kým, napríklad, v USA vyjde až na 200.400 USD (178.896,63 eura). Maria Malinskaja, riaditeľka siete predajcov automobilov Rolf uviedla, že niektoré prémiové modely sú v rubľoch teraz dvoj až trojnásobne lacnejšie než v amerických dolároch.

Podľa niektorých analytikov sa bohatí Rusi snažia uchovať bohatstvo v prémiových modeloch, keďže zahraničné značky nestrácajú na hodnote tak výrazne ako na Západe.

Ruský prémiový trh prešiel dlhú cestu od 70. rokov minulého storočia, keď sa po moskovských cestách preháňali len tri Mercedesy. Jeden patril Leonidovi Brežnevovi, jeden vlastnil šachový šampión Anatolij Karpov a ten tretí pesničkárovi Vladimirovi Vysockému.

Trpí masový trh

Po desaťročí, keď ročný predaj rástol o viac než 10 %, sektor zasiahol prudký hospodársky pokles. Rusko zápasí nielen so západnými sankciami v dôsledku ukrajinskej krízy, ale aj s prepadom cien ropy. Predaj nových vozidiel sa vlani medziročne znížil až o 36 % a predpovede hovoria o poklese aj v tomto roku.

Niektoré značky sa z tohto trendu vymykajú. Predaj Bentley vlani medziročne vzrástol o 7 %, Rolls-Royce o 5 %, Porsche o 12 % a Lexus o 6 %. Porsche aj Rolls-Royce pripisujú tento vývoj oslabeniu rubľa. Vzostup predaja zároveň zdôraznil nerovnomerné rozloženie bohatstva v Rusku a do centra pozornosti vyniesol výrazné zníženie reálnych miezd. Po očistení o infláciu vlani klesli o 9,5 %.

Nové autá sú pre väčšinu Rusov nedosiahnuteľné. Napríklad Lada Granta, ktorý je najpredávanejším domácim modelom, stojí od 368.900 RUB. Vzhľadom na priemerný mesačný plat 42.684 RUB má aj tento relatívne lacný sedan hodnotu niekoľkých ročných platov. Naproti tomu v luxusnom segmente sa Rolls-Royce Ghost v súčasnosti predáva od 19 miliónov rubľov, čiže za hodnotu minimálne 50 vozidiel Lada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok