Európa demonštrovala proti dohode ACTA

TA3
11.2.2012 08:56

Protipirátska dohoda vyhnala do ulíc napriek mrazivému počasiu ľudí v Prahe, v Berlíne, vo Vilniuse, ale aj Bratislave. Protesty mali všade rovnaký cieľ - povedať tejto dohode jasné nie.

Európa demonštrovala proti dohode ACTA
SITA

Najväčšie demonštrácie, na ktorých sa očakáva účasť vyše 150.000 ľudí, sa konajú v Nemecku. Aktivisti proti Obchodnej dohode o boji proti falšovaniu (ACTA) zorganizovali demonštrácie v 60 nemeckých mestách.


Ako uviedla agentúra DPA, okrem toho sa dnes už konali demonštrácie v Bulharsku, Poľsku, na Malte, v Slovinsku, na Slovensku i v Čechách. Podľa agentúry AP sa stovky ľudí zhromaždili i v litovskej metropole Vilnius pred úradom vlády s transparentmi proti ACTA. Neodradilo ich ani mrazivé počasie, ktoré panuje takmer v celej Európe.


Zatiaľ dohodu ACTA, podporovanú i Európskou úniou, podpísalo 31 krajín. Zmluva však naráža na dobre organizovaný odpor aktivistov. V ČR, Lotyšsku a Poľsku, ktoré dohodu podpísali, zastavili pre nesúhlas verejnosti ratifikačný proces v národných parlamentoch. Iba päť krajín EÚ - Slovensko, Nemecko, Cyprus, Estónsko a Holandsko - dokument 26. januára v Tokiu nepodpísalo.


Nemecká vláda sa v piatok, iba deň pred plánovanými masovými demonštráciami, rozhodla plánovaný podpis dohody ACTA odložiť na neurčito. Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne však konštatovalo, že odklad neznamená definitívne rozhodnutie v tejto veci.


Vláda si za odloženie podpisu vyslúžila kritiku zo strany vplyvného Zväzu nemeckých priemyselníkov (BDI), ktorí tvrdia, že kabinet poškodil povesť Nemecka ako vedúcej krajiny v oblasti inovácií.


Podľa odporcov sú mnohé formulácie dokumentu ACTA také všeobecné a vágne, že poskytujú veľmi široký priestor na interpretáciu. Návrhy, aby sa popri zabezpečení príjmov pre majiteľov autorských práv zohľadnili aj záujmy internetovej komunity vo všeobecnosti, tvorcovia materiálu údajne nezohľadnili. Mnohí z kritikov upozorňujú, že ACTA predstavuje mylnú cestu, postavenú na represii. K podpore dohody neprispieva ani nízka miera transparentnosti, ktorá sprevádzala rokovania o jej texte.


Stúpenci ACTA upozorňujú na jej nespochybniteľný veľký význam pri ochrane autorských práv, ako aj na fakt, že vo väčšine signatárskych krajín nemusí viesť k zmene jestvujúcej legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok