Nemci finančne pomôžu africkým krajinám. Musia však prijať svojich občanov

TA3 TASR
4.2.2016 13:32

Nemecko pošle trom severoafrickým krajinám, ktoré zaradilo na zoznam bezpečných krajín, finančnú pomoc. Peniaze dostanú za to, že prijmú späť svojich občanov, ktorým Berlín odmietol udeliť azyl. S odvolaním sa na zdroje z nemeckého kabinetu o tom informoval denník BILD.

Malá nádej na azyl

Nemecko chce finančnou pomocou urýchliť vrátenie odmietnutých žiadateľov o azyl z Tuniska, Alžírska a Maroka do ich domovských krajín. Na repatriačných dohodách sa vláda v Berlíne s troma severoafrickými krajinami v zásade dohodla, informovali noviny Bild s odvolaním sa na vládne zdroje.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere podľa správy pocestuje dohody spečatiť do Tunisu, Alžíra a Rabatu koncom februára.Tieto tri krajiny dosiaľ v mnohých prípadoch odmietajú spätné prijatie svojich občanov, ktorí majú v Nemecku len malú nádej na to, že im dovolia zostať v krajine, píše agentúra DPA. Berlín ohlásil zaradenie týchto štátov na zoznam tzv. bezpečných krajín pôvodu, aby mohol azylantov z nich rýchlejšie poslať späť.

Nemecký minister pre rozvojovú pomoc Gerd Müller rokuje o pomoci pre projekty tvorby pracovných miest a vzdelávania v uvedených troch krajinách za rádovo milióny eur. Rozhovory v severnej Afrike podľa novín Bild v súčasnosti vedú zástupcovia nemeckých ministerstiev vnútra a rozvoja.

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz medzitým vyzval na zvýšenie tlaku na krajiny pôvodu utečencov. Ako uviedol v rannom žurnále verejnoprávneho rozhlasu ORF, v prípade neprijatia odmietnutých žiadateľov a azyl späť by im EÚ mala zastaviť alebo aspoň obmedziť rozvojovú pomoc.

Ako príklady Kurz menoval Pakistan, Maroko a Tunisko. "V súčasnosti prúdi napríklad do Maroka 480 miliónov eur ročne, do Tuniska 414 miliónov eur ročne a napriek tomu odmietajú tieto krajiny vziať späť zamietnutých azylantov," zdôraznil minister. Summit EÚ 18. a 19. februára bude podľa neho dobrou príležitosťou zaoberať sa témou finančnej podpory ako prostriedkom tlaku v týchto prípadoch, informovala agentúra APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok