Hegemóniu Prešova v Slovenskom pohári Hlohovec neprelomil

TA3 SITA
3.2.2016 22:59

Hádzanári Tatrana Prešov sa stali opäť víťazmi Slovenského pohára mužov. Zverenci kouča Rastislava Trtíka v odvetnom stretnutí finále domácej pohárovej súťaže 2015/2016 zdolali na svojej palubovke HC Sporta Hlohovec 29:18.

Pred týždňom síce prehrali v hlohovskej hale na Zábraní 24:30, ale vysoké domáce víťazstvo im umožnilo oslavovať v Tatran handball aréne obhajobu prvenstva. Prvú trofej v sezóne získali takisto ako v predchádzajúcich troch rokoch pred svojimi fanúšikmi.

Prešovčania triumfovali v Slovenskom pohári celkovo dvadsiatykrát a v ére samostatnosti trinástykrát, z toho po desiaty raz za sebou. Šarišania sú z doterajších 38 ročníkov SP suverénne najúspešnejším klubom. Ich neohrozenú dominanciu v súčasnosti potvrdzuje aj skutočnosť, že sú víťazmi 13 z ostatných 15 edícií súťaže. 
Tatran získal okrem druhej najvýznamnejšej domácej trofeje a finančnej prémie 1200 eur aj právo účasti vo Vyzývacom pohári 2016/2017. V prípade, že ako držiteľ SP bude zároveň aj majstrom SR, prechádza právo štartu v európskej pohárovej súťaži na finalistu - HC Sporta Hlohovec, ktorý dostal pohár a 700 eur.

Zverenci kouča Martina Liptáka nevyužili šancu premiérovo sa zapísať na listinu pohárových šampiónov, keď takisto ako pri predchádzajúcej finálovej účasti v sezóne 2013/2014 nezužitkovali vďaka šesťgólovému náskoku sľubnú východiskovú pozíciu. Vtedy vyhrali doma 35:29, ale v odvete podľahli Tatranu 21:32 a trofej zostala v Prešove. Hlohovčania pri všetkých troch doterajších finále (2011, 2014 a 2016) stroskotali vždy na Prešovčanoch. 


Výsledok - Slovenský pohár mužov 2015/2016 - finále - odveta: 

Tatran Prešov - HC Sporta Hlohovec 29:18 (12:9) - prvý zápas 24:30, Prešov sa stal víťazom SP mužov 2015/2016

Zostavy a góly:

Tatran: Čupryna, Vernarský, Čikarev - Rábek 1, Hrstka 1/1, D. Krok 8, Sadovyj, Kríž 1, L. Urban 2, Furlan 3, Pekár 1, Rešovský 2, Číp 5, Tribus 2, Antl 3, Rečičár

Sporta: Kašťák, Žernovič, Konečný - Guzy 3, Pánis, Hriňák 1, Laho 4/2, Holdoš 1, Sivák, Hajko, Ľ. Ďuriš 3, M. Briatka, Janíček, Vaňko, F. Zaťko 6/3, Majbík 
Pok. hody: 2/1 - 7/5, vylúčení: 7 - 6, rozhodovali: B. Mandák a M. Rudinský, 900 divákov 

Prešovčania si lepší vstup do odvety ani nemohli želať. V úvodnej desaťminútovke zmazali dve tretiny zo šesťgólového manka z prvého duelu. Až potom sa rozvlnila aj sieť za bránkou Tatrana, Hriňák na konci 10. min znížil na 1:4. Sportu tento impulz nakopol, o tri minúty neskôr mali súpera už na dosah (3:4). Domáci vzápätí odskočili na 7:4, ale o chvíľu bolo už len 7:6. Trojgólová šnúra priniesla obhajcovi vedenie 11:7 v 23. min, z ktorého stihli hostia do prestávky mierne ukrojiť (12:9).

Šarišanov strelecky ťahal predovšetkým Krok, svojím piatym presným zásahom otvoril gólový účet druhého dejstva, keď v 35. min zvýšil na 13:9 a následne Antl na 14:9. Na druhej strane Zaťko nepremenil pokutový hod a trest prišiel v 38. min, keď bol úspešný Furlan a prvýkrát v odvete viedli domáci rozdielom znamenajúcim vymazanie manka spred týždňa (15:9). Hlohovský kouč Lipták sa pokúsil prebudiť svojich hráčov oddychovým časom, ale jeho zverenci podobne ako v I. polčase dlho nedokázali skórovať. Až v 42. min prelomil čakanie na gól v prešovskej sieti Ďuriš (10:19), o chvíľu neskôr však Antl zvýšil už na dvojciferný rozdiel (20:10). Hlohovčania sa však nevzdávali, v 49. min prehrávali už len 16:23. Tatran potom kontroval na 25:16, ale nádej pre hostí svitla aj pred záverečnou päťminútovkou za stavu 18:25. Tá však rýchlo a definitívne zhasla tromi inkasovanými gólmi v rýchlom slede. 

Hlasy:

Radoslav Antl (krídelník Tatrana Prešov): "Bola to moja rozlúčka. Dohodol som sa s pánom Chmeliarom, že pomôžem ešte v domácom pohári proti Hlohovcu. Od zajtra som už hráčom Egeru. Som rád, že sa nám v odvete podarilo odčiniť šesťgólovú prehru z prvého zápasu. Môžeme byť spokojní, ja som určite. Myslím si, že som tiež trošku prispel k triumfu Prešova v Slovenskom pohári."

Dominik Krok (spojka a najlepší strelec Tatrana Prešov): "Neviem, či som gólovým hrdinom. Snažil som sa len pomôcť mužstvu čo najviac. Bojovali sme však všetci, či už v obrane alebo v útoku. Dnes to bol úplne iný zápas ako v Hlohovci, tam nám to nepadalo do súperovej siete. Obhájili sme pohár a sme veľmi šťastní."

Ľubomír Ďuriš (spojka Sporty Hlohovec): "Sami sme si to pokazili - úvodmi obidvoch polčasov. Prakticky desať minút sme nestrelili ani gól a také skúsené mužstvo ako Prešov to hneď využilo. Báli sme sa strieľať, kopili sme technické chyby a domáci strieľali góly po rýchlych protiútokoch. Mali sme pred odvetou šesťgólový náskok, verili sme si, bohužiaľ, pokazili sme to. Už je všetko za nami, musíme na dnešný duel rýchlo zabudnúť a sústrediť sa na sobotňajší extraligový duel s Topoľčanmi."

František Zaťko (krídelník a najlepší strelec Sporty Hlohovec): "Potvrdilo sa, že oba tímy sú v domácom prostredí silnejšie. Odvetu sme nezvládli po hernej stránke, nedokázali sme hráčov Prešova držať na dvoch - troch góloch. Úspech je však vždy hrať finále, či ide o domáci pohár alebo ligu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok