Pussy Riot vydali nový klip, v ktorom sa vysmievajú ruskej moci

ČTK
3.2.2016 22:13

Ruská punk rocková kapela Pussy Riot, ktorej niektoré členky boli v minulosti väznené pre provokatívne vystúpenie v pravoslávnom chráme v Moskve z roku 2012, vydala nový videoklip. V ňom sa v čele s frontmankou Nadeždou Tolokonnikovovou, oblečené v uniformách, opäť posmievajú ruskej moci.

Pussy Riot vydali nový klip, v ktorom sa vysmievajú ruskej moci
SITA/AP

Klip sa volá Čajka podľa ruského generálneho prokurátora Jurija Čajku a inšpiruje sa dokumentárnym filmom o zneužívaní právomocí a údajných vzťahoch tohto vysoko postaveného činiteľa vládnuceho režimu a jeho syna s organizovaným zločinom, povedala nezávislej televízii Dožď Tolokonnikovová. Dokument vydala protikorupčná organizácia vedená faktickým disidentom Alexejom Navalným. Čajka obvinenia popiera.

"Keď si uvedomíte, že to nie je fikcia, ale niečo, čo vás obklopuje, ide vám z toho mráz po chrbte," povedala Tolokonnikovová. "Mali sme pocit, že je potrebné reagovať," dodala. Podľa svojich slov dúfa, že klip povzbudí viac ľudí k tomu, aby sa na dokument pozreli.

Na videu členky skupiny predvádzajú bitie a mučenie väzňov so zahalenými hlavami, zatiaľ čo spievajú: "Nájdeme krásnu prácu vo väzení pre každého, kto je príliš šikovný."

Tolokonnikovovú a ďalšiu členku Pussy Riot Mariju Aljochinovú odsúdil moskovský súd za vystúpenie v chráme a za výtržnosť ich potrestal dvoma rokmi za mrežami. Ďalšia ich zadržaná kolegyňa vyviazla s podmienkou. Väznené členky Pussy Riot vyšli na slobodu krátko pred vypršaním trestu v decembri 2013, a to v rámci prezidentskej amnestie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok