Boj o Biely dom vzdal ďalší republikán, odstúpil senátor Rand Paul

TA3 ČTK
3.2.2016 15:39

Republikánsky uchádzač o Biely dom Rand Paul vzdal svoje úsilie o nomináciu na amerického prezidenta. V prvom nominačnom boji v štáte Iowa skončil Paul piaty so ziskom 4,5 percenta hlasov delegátov republikánskeho volebného zhromaždenia.

"Bola to neuveriteľná česť viesť zásadovú kampaň o Biely dom. Dnes skončím tam, kde som začal, pripravený a ochotný bojovať za vec slobody," uviedol vo vyhlásení liberálno zmýšľajúci senátor zo štátu Kentucky. Teraz 52-ročného politika čaká boj o znovuzvolenie do Senátu.

O republikánsku nomináciu sa v minulosti niekoľkokrát neúspešne uchádzal aj jeho otec Ron Paul, ktorý bol členom Snemovne reprezentantov.

Rand Paul presadzuje nízke dane a stavia sa aj proti vojenským intervenciám alebo rozsiahlemu sledovaniu komunikácie tajnou službou NSA.

Nominačné hlasovanie v Iowe skončilo medzi republikánmi prekvapilo, keď ho nevyhral favorizovaný miliardár Donald Trump, ale texaský senátor Ted Cruz. Naopak medzi vážnych uchádzačov o Biely dom sa zaradil floridský senátor Marco Rubio, ktorý skončil tretí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok