Grécku vládu opustili v priebehu 48 hodín piati členovia

TA3, TASR
10.2.2012 19:35

Štyria členovia gréckej vlády podali dnes demisiu na protest proti ďalším úsporným opatreniam, ktoré by Atény mali uskutočniť výmenou za ďalší balík finančnej pomoci.

Grécku vládu opustili v priebehu 48 hodín piati členovia
SITA

Svoj odchod z funkcie ohlásili minister dopravy Makis Voridis a námestníci ministra obchodného loďstva a poľnohospodárstva. Všetci traja sú členmi menšej pravicovej koaličnej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS), ktorá avizovala, že najnovší balík nepopulárnych úsporných opatrení nepodporí.
Zo svojho postu dnes rezignovala aj viceministerka zahraničných vecí Mariliza Xenojanakopulu, členka socialistickej strany (PASOK), ktorá má tesnú väčšinu kresiel v gréckom parlamente. Už vo štvrtok podal demisiu jej stranícky kolega, námestník ministra práce Jannis Kutsukos.

Strana LAOS má v 300-člennom parlamente iba 15 poslancov, takže jej nesúhlas ešte nemusí zabrániť schváleniu dohody o úvere v parlamente. Proti však zrejme budú hlasovať aj viacerí socialistickí poslanci. Hovorca strany PASOK dnes vyzval všetkých poslancov, aby dohodu v kľúčovom hlasovaní podporili.
Atény sú pod tlakom, aby uskutočnili ďalšie bolestivé reformy, ak chcú získať záchranný balík 130 miliárd eur od ostatných krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu a zabrániť bankrotu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok