Vírus zika by sa mohol rozšíriť do Afriky a Ázie, varuje WHO

ČTK
2.2.2016 13:03

Vírus zika, ktorý pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu mozgov ľudských plodov, by sa mohol rozšíriť aj do Afriky a Ázie. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá vyhlásila pre vírus celosvetový stav núdze.

Vírus zika by sa mohol rozšíriť do Afriky a Ázie, varuje WHO
SITA/AP

Vývojová porucha u detí

Agentúra Organizácie spojených národov vytvorila tiež zvláštny celosvetový tím pre boj s vírusom. Chce pri ňom využiť okrem iného skúsenosti z krízy okolo epidémie eboly v západnej Afrike.

Najdôležitejšie je podľa WHO teraz zabrániť rozšíreniu vírusu zika do Afriky a Ázie, teda na kontinenty s "najvyššou pôrodnosťou na svete". V Latinskej Amerike je potrebné dobre informovať tehotné ženy, ako sa správať, aby sa nakazeniu chorobou vyhli. Vírus zika prenášaný komármi druhu Aedes aegypti pravdepodobne spôsobuje mikrocefáliu, teda vývojovú poruchu, ktorá predčasne ukončuje rast mozgu ľudského plodu.

Podľa WHO sa síce spojenie ešte celkom nepotvrdilo, kým sa ale nepotvrdí opak, treba vírus za vinníka poruchy považovať. Okrem dobrej informovanosti tehotných je podľa organizácie potrebné tiež hromadné zapojenie celých komunít do boja proti šíreniu choroby v oblastiach s vysokým výskytom komárov.

Platí stav núdze

Pri boji s šírením vírusu zika chce WHO využiť skúsenosti z boja s ebolou. Stav núdze, ktorý platí pre vírus zika, WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 práve pre epidémiu eboly. Čelila vtedy kritike, že na šírenie vírusu, ktorý v západnej Afrike zabil cez 11.000 ľudí, zareagovala príliš neskoro.

V rámci medzinárodného núdzového stavu môžu byť štáty bez prípadov nákazy vyzvané, aby podnikli také opatrenia, ktoré by šíreniu vírusu zabránili. Dôvodom vyhlásenia nie je vírus samotný, ale predovšetkým jeho možná spojitosť s mikrocefáliou. U bežných jedincov vírus vyvoláva niekoľkodňové horúčky, inak je však vo väčšine prípadov priebeh mierny. Ohrozenie predstavuje práve len pre tehotné ženy a ich plody.

Proti vírusu zika dosiaľ neexistuje účinný liek a ani vakcína. Podľa WHO je jej výroba otázkou skôr rokov než mesiacov. Zatiaľ nie sú jasné všetky spôsoby, ktorými sa vírus prenáša. Vedľa komárieho bodnutia to môže byť podľa WHO zrejme aj pohlavný styk. Zatiaľ ale nebol potvrdený ani jeden prípad prenosu z človeka na človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok