Na pokojnom proteste Gorila odzneli základné požiadavky

TA3, SITA
10.2.2012 16:30

Štrnganím kľúčov sa skončil krátko pred 18:00 míting Gorila III., na ktorý na bratislavské námestie SNP prišli v mrazivom počasí približne dve tisícky ľudí.

Na pokojnom proteste Gorila odzneli základné požiadavky
SITA

"Zhromaždenie hodnotím veľmi pozitívne, boli predstavené myšlienky, i to čo bude do budúcna," uviedla hovorkyňa protestu Alena Krempaská. Verí, že sa podarí rozbehnúť odborné diskusie, že STV zareaguje na ich žiadosť o vysielací priestor a že sa veci začnú meniť. Ďalší protest v Bratislave by mal byť na budúcu nedeľu. "Chceme dať priestor ľuďom, ktorým nevyhovuje piatok," dodala s tým, že by si chceli ísť prezrieť Digital park v Petržalke, kde má sídlo spoločnosť Penta.

Na tribúne odzneli už známe štyri základné požiadavky demonštrujúcich občanov voči politikom. Organizátori protestu Gorila tiež žiadajú odstúpenie Štefana Harabina z funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, pretože podľa nich je morálne zdiskreditovaný. Protestujúci ďalej chcú okamžité vymenovanie generálneho prokurátora do svojej funkcie. Zároveň vyzvali všetky politické strany, aby k ich požiadavkám najneskôr do 17. februára zaujali stanovisko a predstavili svoje návrhy riešení. Ináč sú pripravení použiť ústavu, ktorá dáva právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd. Ako by to malo vyzerať v praxi necháva Krempaská "na občanov".

Novinár Tom Nicholson, ktorý Gorilu vytiahol, vyzval po minulotýždňovom vyčíňaní niekoľkých desiatok extrémistov na pokojný protest. "Ak máte kocky v rukách a chcete napadnúť policajtov, choďte preč, nechceme vás tu," dodal. Vrátil sa aj k rozhodnutiu sudcu Branislava Krála, ktorý zakázal publikovať jeho knihu, ktorá z Gorily čerpá. "Možno jeho názor slovenský justičný systém odmietne. Ale hrozba ktorú stelesňuje, že malá skupina chamtivých, bezohľadných a teraz aj bojazlivých ľudí si môže kúpiť moc proti nám, je reálna," zdôraznil.

Fedor Gál, ktorý po kritike protestov a ich organizátorov zmenil názor a plánoval dnes do Bratislavy prísť, sa nakoniec ospravedlnil.

Rasťo Piško prečítal na námestí rozprávku o Slovensku posledných rokov. Je súčasťou pripravovaného satirického CD-čka, ale ako povedal Piško, po tom ako bolo zakázané publikovať knihu Toma Nicholsona o kauze Gorila, bolo aj im odporučené CD nevydávať.

Podľa Zuzany Wienk z Aliancie Fair Play je smutné, že politici si zvykli na to, že proti tomu, čo sa tu roky dialo, sa nestavali na námestia také množstvá ľudí." Moje slová boli výzvou k tomu, aby si ľudia s takouto energiou všímali aj iné zlé veci, ktoré sa dejú v krajine," dodala s tým, že množstvo ľudí si žiaľ ešte neuvedomuje, že Slovensko je skutočne v katastrofálnom stave, že podvod a korupcia je súčasťou každodenného života a politika je len toho obrazom," zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok