Výbuch v Damasku si vyžiadal vyše sedemdesiat obetí, prihlásil sa k nemu Islamský štát

ČTK
31.1.2016 14:02

Počet obetí včerajšieho výbuchu na predmestí sýrskeho hlavného mesta Damask stúpol na 71. Ďalších vyše sto ľudí utrpelo zranenia. Útok sa stal v blízkosti známej svätyne. K zodpovednosti sa prihlásil Islamský štát.

Počet obetí sa pravdepodobne zvýši

Podľa SOHR je medzi šiestimi desiatkami mŕtvych aj 25 šiitských bojovníkov. Atentát bol spáchaný na mieste, ktoré býva dobre strážené, pretože toto predmestie obývajú šiiti, ku ktorým patrí aj sýrske vedenie.

Údajne tam pôsobí veľa spojencov sýrskej vlády v súčasnom konflikte, teda členov libanonského šiitského hnutia Hizballáh a iránskych šiitských milícií. SOHR očakáva, že počet obetí sa ešte zvýši.

Sýrska agentúra uviedla, že do akcie boli zapojení aspoň dvaja samovražední atentátnici. Ako prvá vybuchla nálož umiestnená v automobile a keď sa k miestu začali zbiehať ľudia, odpálili svoje pásy s výbušninami dvaja samovrahovia.

Útok spôsobil rozsiahle škody

Islamský štát sa k útoku prihlásil na internete. Vo vyhlásení tvrdí, že dvaja jeho členovia odpálili pásy s výbušninami v blízkosti šiitskej svätyne Sajjida Zajnab juhovýchodne od Damasku.

Podľa pôvodných správ sa atentát odohral pred svätyňou na predmestí Sajjida Zajnab. Agentúra SANA však oznámila, že prvá bomba vybuchla pri autobusovej stanici. Útok spôsobil veľké materiálne škody.

Predmestie Sajjida Zajnab sa volá rovnako ako mešita, v ktorej sú podľa moslimskej tradície uložené pozostatky vnučky proroka Mohameda. Sýrsky premiér VAIL Halka atentát označil za zbabelý čin, spáchaný s cieľom "pozdvihnúť morálku teroristických skupín, ktoré poráža sýrska armáda".

K incidentu sa následne prihlásila sunnitská extrémistická skupina Islamský štát, uviedla spravodajská agentúra Amak spriaznená s týmito militantmi. Dve operácie podľa nej "zasiahli najdôležitejšiu základňu šiitských militantov v Damasku".

Rozhovory v Ženeve

Útok sa odohral v čase, keď v Ženeve začínajú rozhovory, ktoré majú priniesť ukončenie sýrskeho konfliktu. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa prvýkrát stretol s delegáciou opozície. Po začatí, pri ktorom bola len delegácia vlády, dorazili aj zástupcovia opozície. Hneď po príchode však dali najavo, že odídu, ak bude sýrska vláda pokračovať "v zločinoch".

Sýrsku vládnu delegáciu na rozhovoroch vedie veľvyslanec Bašár Džaafarí. K atentátu vyhlásil, že len potvrdzuje spojenie opozície a terorizmu. Účasť v rozhovoroch zástupcovia opozície stále podmieňujú tým, že vláda musí dať záruky, že bude ukončené obliehanie miest a útoky na civilistov. Delegácia ďalej žiada prepustenie väznených oponentov Damasku, ktorých zoznam začala zostavovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok