Rakúsko chce vyhostiť desaťtisíce migrantov, plánuje súbor opatrení

ČTK
30.1.2016 21:41

V pláne sú zrýchlené konania o vyhostení, uzatváranie dohôd o prijímaní migrantov s krajinami ich pôvodu aj zvýšenie kapacity zvláštnych letov pre neúspešných žiadateľov o azyl.

Rakúsko chce vyhostiť desaťtisíce migrantov, plánuje súbor opatrení
SITA/AP

Rakúsko vyšlo s farbou von

Rakúska vláda chce v nasledujúcich troch rokoch vyhostiť 50.000 migrantov. "Už teraz patríme ku krajinám s najvyšším počtom vyhostených cudzincov," uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová s tým, že sa Viedeň chystá doterajšie počty vyhostených ešte zvýšiť.

Vláda spolkového kancelára Wernera Faymanna minulý týždeň rozhodla, že Rakúsko tento rok prijme už len 37.500 žiadateľov o azyl a do roku 2019 ich má byť celkovo najviac 127.500. Na rovnakom rokovaní mala podľa agentúry APA prijať aj ďalšie opatrenia, ktoré sa dostali na verejnosť až teraz.

Privilegované krajiny

Súbor opatrení usilujúcich o zníženie počtu migrantov v tejto alpskej republike stanovuje 50.000 vyhostených migrantov do roku 2019 ako "cieľovú hodnotu". Aby ju dosiahli, chce Rakúsko novo zaradiť na zoznam bezpečných krajín Maroko, Alžírsko, Tunisko, Gruzínsko, Mongolsko a Ghanu. Tri severoafrickej štáty už na zoznam bezpečných krajín zaradilo Nemecko.

Žiadosti o azyl zo šiestich menovaných krajín chce Viedeň spracovávať v zrýchlenom desaťdňovým konaní. Súčasťou plánovaných opatrení je aj zvýšenie kapacity letov pre vyhostených. Vláda skúma aj možnosť nasadenia vojenských lietadiel.

Finančný stimul na návrat do vlasti

Viac migrantov by malo mať možnosť využiť návratové poradenstvo priamo v ubytovniach a zvýšiť sa má tiež objem finančných prostriedkov poskytovaných ako stimuly dobrovoľným záujemcom o návrat do vlasti. Zo súčasných 370 eur by sa mala táto suma zvýšiť na 500 eur. Suma by mala byť navyše odstupňovaná na základe fázy azylového konania, v ktorej sa dotyčný rozhodne Rakúsko opustiť.

Na európskej úrovni chce Viedeň usilovať o uzavretie dohôd s Afganistanom, Marokom a s Alžírskom o dobrovoľnom prijímaní občanov týchto krajín vyhostených z Európskej únie.

Rakúsko sa vlani stalo vedľa Nemecka a Švédska hlavnou cieľovou krajinou migrantov smerujúcich do Európy. Žiadosť o azyl v krajine podalo 90.000 ľudí. Viac ako 8300 osôb rakúske úrady vlani vyhostili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok