Ruské lietadlo narušilo turecký vzdušný priestor, Ankara si predvolala veľvyslanca

30.1.2016 17:55

Turecký rezort diplomacie informoval, že ruské lietadlo, napriek varovaniam, narušilo turecký vzdušný priestor. Turci varujú pred následkami.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo veľvyslanca Ruska v Ankare po tom, ako ruské vojenské lietadlo v piatok napriek viacerým varovaniam narušilo vzdušný priestor Turecka.

Vo vyhlásení tureckého rezortu diplomacie sa uvádza, že ruské lietadlo dostalo pred vstupom do tureckého vzdušného priestoru varovania v ruskom i anglickom jazyku, informovala agentúra AP.

Vyhlásenie tiež obviňuje Rusko z eskalácie napätia a dodáva, že Rusko bude brané na zodpovednosť za prípadné "katastrofálne" následky.

Ruské ministerstvo obrany poprelo tvrdenia Turecka, že jeho vojenské lietadlo opätovne narušilo turecký vzdušný priestor.

"Vyhlásenia tureckej strany o údajnom narušení (tureckého) vzdušného priestoru ruským lietadlom Su-34 sú čistou propagandou," vyhlásil hovorca ruského ministerstva generálmajor Igor Konašenkov, ktorého citovala agentúra Reuters.

V novembri turecké sily zostrelili ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Turecka narušilo jeho vzdušný priestor na hranici so Sýriou, čo vyvolalo krízu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok