Barbie prešla výraznou zmenou. Vysoká, nižšia aj s krivkami

ČTK
28.1.2016 21:07

Barbie dostane nové telo. Americká spoločnosť Mattel predstavila nové varianty najslávnejšej bábiky sveta. Tá je totiž často kritizovaná pre svoje nezmyselné telesné proporcie.

Barbie prešla výraznou zmenou. Vysoká, nižšia aj s krivkami
SITA/AP

Terčom kritiky

Podľa firmy to lepšie odráža zmeny vo svete. Verejnosti bola Barbie prvýkrát predstavená na veľtrhu v New Yorku pred približne 57 rokmi. Jej podoba sa ale časom stala terčom kritiky. Rodičia často kritizovali jej dokonalé telo, hoci bábika sa oproti svojej pôvodnej podobe počas rokov mierne zmenila.

Ku klasickej Barbie sa teraz pripojili nové varianty bábik s tromi rôznymi tvarmi tiel a siedmimi rôznymi odtieňmi pleti. Na výber sú bábiky s 22 rôznymi farbami očí a 24 typov účesov.

barbies-body-a1790e5f420b4c7182772c9dfcf7de4e_0a000002-ac5f-08f6.jpg

Konkurujú im tablety

Nová oblejšia Barbie má väčšie prsia a pozadie, silnejšie stehná a výraznejšie bruško. Časopis Time, ktorý o premene vo výzoru barbínok informoval ako prvý, ju umiestnil na obálku svojho čísla s titulkom "Môžeme teraz už prestať hovoriť o mojom tele?".

Mattel pracoval na nových typoch tiel posledné dva roky, povedala hovorkyňa najväčšieho svetového výrobcu hračiek Michelle Chidoniová. Firmu trápi klesajúca obľuba týchto bábik, ktorým konkurujú počítačové tablety a interaktívne elektronické hračky.

V minulom treťom štvrťroku klesol predaj Barbie o štyri percentá. Bábiky s novými tvarmi tiel je teraz možné si predobjednať na internete. Do kamenných obchodov v USA by sa mali dostať v priebehu marca. Vo zvyšku sveta by mali byť k dispozícii neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok