Morriconemu odovzdajú Zlatý Glóbus v rímskom butiku

SITA
28.1.2016 14:05

Taliansky hudobný skladateľ a dirigent Ennio Morricone si v sobotu v Ríme prevezme Zlatý glóbus, ktorý získal za pôvodnú hudbu snímky Osem hrozných.

Morriconemu odovzdajú Zlatý Glóbus v rímskom butiku
SITA/AP

Nakrúcajú o ňom film

Osemdesiatsedemročný hudobný tvorca sa nemohol zúčastniť na slávnostnom odovzdávaní cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov, ktoré sa konalo 10. januára v losangeleskom hoteli Beverly Hilton. Preto mu cenu odovzdajú počas špeciálneho podujatia v jednom z rímskych butikov.

Na akcii sa zúčastní aj prezident HFPA Lorenzo Soria. Okrem toho na podujatie príde napríklad aj režisér Giuseppe Tornatore, ktorý o legendárnom skladateľovi nakrúca dokumentárny film s názvom Lo sguardo della musica.

"S Enniom Morriconem spolupracujem už 25 rokov. Počas tejto doby naše priateľstvo rástlo a silnelo. Ako jeden film nasledoval za druhým a ja som ho spoznával ako muža a ako umelca, premýšľal som nad dokumentom, ktorý by som o ňom mohol urobiť," vyjadril sa Tornatore. "Dnes nielen cítim, že je správny čas premeniť svoj sen na realitu, no tiež verím, že mám jasný plán, ako to urobiť," dodal.

500 filmov a seriálov

Morricone počas kariéry získal celkovo tri Zlaté glóbusy. Okrem snímky Osem hrozných to bolo aj za hudbu pre filmy Misia (1986) a Legenda o pianistovi (1998). Na konte má aj Oscara za celoživotné dielo.

Preslávil sa najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho ako Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966) či Vtedy na Západe (1968). Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci a diváčky počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch.

Známy skladateľ spolupracoval okrem spomínaného Leoneho aj s režisérmi ako Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polański, Warren Beatty, Quentin Tarantino či Pedro Almodóvar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok