McCain nechce ruské motory, Putinových ľudí označil za korupčný gang

ČTK
27.1.2016 18:26

Vplyvný americký senátor John McCain nepoľaví v úsilí zablokovať využívanie ruských raketových motorov v americkom kozmickom priemysle.

McCain nechce ruské motory, Putinových ľudí označil za korupčný gang
SITA/AP

Závislosť na ruských motoroch

Šéf branného výboru amerického Senátu vo Washingtone vyhlásil, že chce napadnúť pasáž amerického rozpočtu na tento rok, ktorá využívanie ruských motorov umožňuje. "Musíme skoncovať so závislosťou na Rusku a so sponzorovaním korupčného gangu Vladimira Putina," povedal McCain.

Spojené štáty vo svojom kozmickom programe využívajú ruské motory RD-180 od roku 1997. Vtedajší kontrakt v hodnote okolo jednej miliardy dolárov umožnil doviezť viac ako stovku ruských motorov. Pred rokom a pol bola uzavretá ďalšia zmluva na objednávku 29 kusov. Z nich bolo podľa dostupných údajov dovezených 24, o osud zvyšných piatich sa vedú spory.

Motory RD-180, ktoré vyrába ruská štátna firma Energomaš, využíva konzorcium United Launch Alliance. Ten je spoločným projektom firiem Boeing a Lockheed Martin. Montuje ich najmä do nosných rakiet Atlas V, ktoré okrem iného využíva aj Pentagon a americké špionážne služby.

Američania nemajú náhradu

Závislosť na ruských dodávkach je dlhodobo terčom tvrdej kritiky niektorých kongresmanov. "Je nemorálne financovať ruskú intervenciu na Ukrajine a pchať peniaze do vreciek Putinových gangstrov, ktorí na výrobe motorov zarábajú," povedal McCain.

Americké firmy ale zatiaľ nemajú k dispozícii rovnocennú náhradu. Zastavenie ruských dodávok by americký kozmický program poškodilo, tvrdia zástancovia spolupráce s Ruskom. Postihnutý by vraj bol aj harmonogram štartov špionážnych družíc, čo by mohlo poškodiť americkú národnú bezpečnosť.

Na nových motoroch pracuje americká firma Blue Origin a tiež spoločnosť Aerojet Rocketdyne, podľa dostupných informácií ale prvý model nebude k dispozícii pred rokom 2019. Podľa amerických expertov budú Spojené štáty schopné nahradiť ruské motory najskôr v rokoch 2021-2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok