Grécko nezvláda ochranu schengenskej hranice, ukázala správa

TA3 ČTK
27.1.2016 15:41

Grécko má vážne nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru, vyplýva zo správy takzvaného schengenského hodnotenia, ktorú prerokovala Európska komisia. Novinárom to povedal jej podpredseda Valdis Dombrovskis.

Kontroly na vnútorných hraniciach

Ide o krok, ktorý poskytne právny podklad pre prípadné predĺženie kontrol medzi členskými krajinami Únie až na dva roky a ktorý by mohol znamenať faktický odchod Grécka z priestoru voľného pohybu.

Správu, ktorej samotný text je neverejný, musí kvalifikovanou väčšinou potvrdiť členské krajiny prostredníctvom takzvaného stáleho výboru pre kontrolu Schengenu.

Potom bude môcť komisia Aténam ponúknuť balík opatrení na to, aby nedostatky odstránili. Grécko bude mať tri mesiace na nápravu. Ak sa tak nestane, umožní to krajinám únie - opäť rozhodnutím kvalifikovanej väčšiny - dočasne zaviesť kontroly na niektorých vnútorných hraniciach až na pol roka s predĺžením do dvoch rokov.

Niektoré štáty EÚ vrátane Nemecka, dočasne pre migráciu opätovne zaviedli kontroly podľa iných ustanovení schengenského kódexu. Najneskorší termín predĺženie končí v máji.

Zlyhanie bezpečnostnej kontroly

Ministri vnútra krajín Európskej únie komisiu o to, aby sa k situácii v Grécku týmto spôsobom vyjadrila, požiadali v pondelok 25. januára. Terajšiu správu už ale vypracovali na základe vopred neoznámených návštev na grécko-tureckých pozemných hraniciach a na ostrovoch Chios a Samos od 10. do 13. novembra 2015.

"Ukazuje, že v správe vonkajších hraníc v Grécku existujú vážne nedostatky. Vieme, že Grécko v medzičase začalo vynakladať úsilie smerujúce k náprave a dodržiavanie schengenských pravidiel," uviedol eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dmitris Avramopulos.

Aj keď podľa Dombrovskisa správa uznáva, že grécke orgány sú v dôsledku veľkého počtu prichádzajúcich migrantov pod tlakom, konštatuje sa v nej, že nelegálni migranti nie sú efektívne identifikovaní a zaregistrovaní. Ich odtlačky prstov napríklad nie sú systematicky zanášané do príslušných únijných systémov a nie je systematicky kontrolovaná autentickosť ich cestovných dokladov. Tie navyše neboli v kontrolovanom období ani porovnávané s hlavnými bezpečnostnými databázami ako je Schengenský informačný systém či databázy Interpolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok