Najžiadanejšie potraviny po znížení DPH zlacneli o vyše 12 percent

TA3 TASR
26.1.2016 11:54

Ministerstvo pôdohospodárstva má prvé výsledky kontroly cien potravín so zníženou sadzbou DPH. Potraviny, o ktoré bol najväčší záujem, zlacneli za obdobie od novembra do januára v priemere o viac ako 12 percent.

Prepočty cien

Ceny piatich najvýznamnejších kategórií potravín (maslo, mlieko, čerstvý chlieb, bravčové a hydinové mäso) sa medzi januárom 2016 a novembrom 2015 znížili o 12,27 %. Uviedol to na tlačovej besede šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek pri prezentácii výsledkov monitoringu dodržiavania memoranda ohľadom zníženej DPH na potraviny.

Memorandum podpísal vlani v októbri premiér Robert Fico s predstaviteľmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu, Slovenskej aliancie moderného obchodu, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Potravinárskej komory Slovenska, Agrárnej komory Slovenska a Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Signatári sa v memorande okrem iného zaväzujú vykonávať prepočty odbytových, prípadne spotrebiteľských cien so zníženou sadzbou DPH dôkladne, s maximálnou možnou presnosťou a transparentne, a tiež uvádzať na dodacích listoch okrem aktuálnej ceny potraviny aj cenu platnú k 31. decembru 2015.

Výnimkou je mäso z divých oviec

Vybraným druhom potravín klesla DPH od 1. januára 2016 z 20 % na 10 %. Sadzba dane sa znížila na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ako aj mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz. 

Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené. DPH klesla aj na sladkovodné ryby, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladené, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa od januára 2016 predáva aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.

Pozrite si celú tlačovú besedu Ľubomíra Jahnátka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok