Egypt si pripomína arabskú jar, od revolúcie uplynulo päť rokov

TA3 TASR
25.1.2016 15:45

Egypt si pripomína piate výročie povstania, ktoré vyústilo do zvrhnutia prezidenta Husního Mubaraka. Úrady však žiadne oficiálne podujatia nechystajú. Naopak, ľudí vyzvali, aby výročie arabskej jari oslávili doma.

Stanica metra na námestí Tahrír v centre Káhiry, ktoré bolo pred piatimi rokmi dejiskom masových protestov, je uzatvorená a na námestí i v celom centre Káhiry hliadkujú policajti a vojaci vo vyššom počte ako zvyčajne.

V snahe odradiť odporcov súčasnej vlády od demonštrácií v deň výročia revolúcie polícia v predchádzajúcich týždňoch podnikla sériu zatýkania a domových prehliadok. Ministerstvo vnútra v uplynulých dňoch informovalo, že z "preventívnych dôvodov" uskutočnilo prehliadky vo viac ako 5000 bytoch a domoch. Išlo najmä o Káhiru a jej okolie, kde žijú prevažne mladí ľudia sympatizujúci s prodemokratickým Hnutím 6. apríla. Z rovnakých dôvodov polícia dočasne uzavrela aj niekoľko kaviarní a známe kultúrne centrum.

Najprísnejšie opatrenia od konca revolúcie

Egyptské organizácie na ochranu ľudských práv upozornili, že od revolúcie vedenie krajiny ešte nikdy neprijalo také razantné opatrenia ako teraz. "Neviem, čo sa im porobilo v hlavách. Zatýkajú ľudí ešte predtým, ako sa ich vôbec spýtajú, či chcú alebo nechcú ísť demonštrovať," vyhlásila aktivistka Mína Tabíhová.

Prezident krajiny Abdal Fattáh Sísí, ktorý je v úrade od roka 2014, v prejavoch prednesených počas uplynulých dvoch dní vyzval na rozhodnú odpoveď na akékoľvek nepokoje. V príhovore vzdal hold povstaniu z roka 2011, pričom uviedol, že Egypťania vybudovali občiansky, moderný a rozvinutý štát, ktorý dodržiava hodnoty demokracie a slobody.

Armáda pod Sísího velením v roku 2013 zbavila moci demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, čomu predchádzali masové protesty proti jeho spôsobu vládnutia a islamizácii verejného života. Vláda po zosadení Mursího vyhlásila jeho hnutie Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a obvinila ju z podnecovania islamistického povstania. Odvtedy sa do väzenia dostali tisíce islamistov a mnoho sekulárnych aktivistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok