Sfušovali opravu Tutanchamonovej masky, hrozí im súd

ČTK
24.1.2016 12:19

Osem zamestnancov múzea ženú pred súd egyptskí vyšetrovatelia pre nepodarenú opravu slávnej pohrebnej masky z hrobky faraóna Tutanchamona. Podľa spravodajského serveru BBC to uviedli egyptské médiá.

Sfušovali opravu Tutanchamonovej masky, hrozí im súd
SITA/AP

Obvinenie z nedbanlivosti

Z masky sa predvlani v auguste odlomili modro-zlaté fúzy, ktoré potom zamestnanci iba narýchlo prilepili nevhodným materiálom. Zrejme najznámejšiu pohrebnú masku ​​starovekého Egypta potom museli znovu zreštaurovať.

Súd pre sfušovanú opravu vraj hrozí okrem iného bývalému riaditeľovi múzea a bývalému šéfovi reštaurátorského oddelenia. Podozriví čelia obvineniu z nedbanlivosti a z porušenia profesionálnych noriem.

5000 rokov histórie

Tutanchamon vládol zrejme v rokoch 1332 až 1323 pred naším letopočtom. Zomrel vo veku 17 alebo 18 rokov. Jeho hrobku našiel v roku 1922 takmer neporušenú Brit Howard Carter.

Tutanchamonova maska ​​patrí k najslávnejším exponátom múzea v Káhire. To na námestí Tahrír v centre Káhiry otvorili v roku 1902 a skrýva sa v ňom 107 sál so 160.000 artefaktmi pochádzajúcimi z obdobia 5000 rokov.

Slávna maska ​​sa do múzejnej expozície vrátila vlani v decembri po tom, čo ju - tentoraz úspešne - opravili egyptskí a nemeckí odborníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok